Een overzicht aan de hand van de meest gelezen artikelen is leuk, maar dan wordt er ook veel níet genoemd. Daarom toch een vervolg op ons overzicht.

Uiteraard kunnen we niet om ons eigen grote nieuws heen: in mei introduceerden wij de ErmeloApp. Een App waarin zowel het nieuws, evenementen, bedrijvengids maar ook een bestelmogelijkheid zit, wat volledig op Ermelo is gericht. Ondertussen is de App al door heel veel mensen gedownload en uiteraard gaan we het in 2020 verder ontwikkelen.

Sport:
Er gebeurden mooie dingen op sportief gebied in Ermelo. Er werden veel bekers en medailles gewonnen, er werd gepromoveerd, maar ook gedegradeerd. In februari werd de sportman (Léon Jansen), sportvrouw (Romée Pol) en sportploeg (DVS’33 Ermelo JO17-1) gekozen. Trainers gingen en trainers kwamen en daarom kunnen we in dit overzicht helaas niet om DVS’33 Ermelo heen. Een soap noemden we het gedoe bij de Derde Divisionist. Want, wanneer komt er nu eens rust bij die club? Eigenlijk heeft deze grootste en oudste Ermelose voetbalclub helemaal niets te klagen: zo’n 275 sponsoren bij de Businessclub (de grootste netwerkclub van de Veluwe, zoals zij zichzelf graag positioneren), al drie jaar bovenin spelend met goede spelers en staf. En toch lukt het maar niet om de focus alleen op voetbal te houden. Het zegt ook wel wat als er in zes jaar tijd, zeven verschillende hoofdtrainers de ploeg door de competitie moeten leiden. Enige jaren geleden kopte decorrespondent.nl al dat Voetbaltrainers zijn uitgevonden om te worden ontslagen. De geschiedenis van de trainer laat dan ook zien: hij is als zondebok uitgevonden, niet om de prestaties te verbeteren. En bij DVS’33 Ermelo schijnen ze dat artikel dus ook gelezen te hebben. Er zijn diverse onderzoeken op dit gebied gedaan waaruit blijkt dat trainerswisselingen eigenlijk zinloos zijn. De prestaties worden er niet door verhoogd!
Uiteraard hopen we dat DVS’33 Ermelo de rest van het seizoen z’n eigen spel kan blijven spelen, boven in het klassement blijft staan en wellicht, als verrassing misschien toch promoveert naar de Tweede Divisie. Misschien staan dan de neuzen van het bestuur, de staf, de spelers, de supporters en iedereen die ook maar iets van DVS’33 Ermelo vindt, weer dezelfde kant op.

Politiek:
Wie soap zegt, zegt uiteraard de politiek. Een goede soap heeft meerdere klifhangers en die zijn er op het gemeentehuis voldoende. Langlopende trajecten zoals de Prins Hendriklaan, Tomassen Duck-To, revitalisering van Strand Horst, maar ook de bouw van een nieuw sportpaleis hebben in 2019 gezorgd voor felle discussies en uiteenlopende belangen. Het heeft de media scherp gehouden en gezorgd voor heel wat onderzoeksjournalistiek. En waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Maar don’t shoot de messenger! Typerend is wel dat onze burgemeester in zijn persoonlijke boodschap op oudejaarsdag fel uithaalt naar de lokale pers en deze waakhond een ‘klukkluk’ noemt. Feit is dat de politiek de lokale journalistiek in de gaten houdt. En dat is goed omdat we zo ook verhalen uit de samenleving aan de politiek kunnen vertellen en burgers hun mening kunnen geven.

Evenementen
Het jaar 2019 was wel het jaar van de Ermelose evenementen. Wat was er veel gezelligheid bij al die leuke activiteiten en wat brachten de evenementen veel positiviteit binnen Ermelo. Spectaculair was in 2019 toch wel de IJsbaan op ’t Weitje, georganiseerd door de nieuwe stichting IJs in Ermelo. Vanwege het grote succes, komt er in 2020 een (nog groter) vervolg. Dit jaar wordt het jaar van DeKwist Ermelo, op 20 maart zullen meer dan duizend mensen zich een hele avond bezig gaan houden met de honderd vragen en opdrachten. De organisatie is vanaf de zomer 2019 al bezig om e vragen en opdrachten te bedenken en er een mooi gebeuren van te maken. Dus, wie wordt het Kwistteam 2020?
En ja, altijd zullen er mensen zijn die zich storen, die klagen en negatief zijn over de leuke dingen die worden georganiseerd. Het zij zo, je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken.