Van chocoladewinkel naar horecagelegenheid

ERMELO - Spannend vinden ze het wel, Machteld van de Kamp en Richard Spiekstra. Toch overheerst vanavond de trots. Vrienden en bekenden mochten vanavond alvast een kijkje nemen in de gloednieuwe zaak Eigenwijz. Donderdagmorgen om 9.30 uur gaan de deuren officieel open. ,,Voor de eerste honderd koffiegasten hebben we gebak van Zuidam cadeau,” vertelt Van de Kamp enthousiast.

Het ondernemersechtpaar houdt ervan om mensen te verrassen. En dat is ze met het nieuwe pand van Eigenwijz ook zeker gelukt. Niets is standaard. De cadeauwinkel met bonbons en thee is verhuisd naar de overkant van de Stationsstraat. Maar daar hebben ze de formule uitgebreid met horeca. ,,En dat is spannend,” aldus Spiekstra. ,,Kunnen we het morgen allemaal aan? We beginnen met nieuwe medewerkers en een nieuwe tak van sport.” Bijna drie jaar geleden begon het duo met een chocolade- en theewinkel. Nu is daar een horecagedeelte bijgekomen met een sfeervolle zaak voorzien van vijftig zitplaatsen. Opvallend zijn de krukken, de tafels, de lampen. Ja, wat niet. Niets is standaard. ,,We houden dan ook niet van standaard en volgen onze eigen visie,” aldus Van de Kamp.

Essentieel

Vandaag lukte het eindelijk om een internetaansluiting te realiseren. ,,Dat is essentieel, want anders werkt ook het kassasysteem en de pinautomaat niet,” zegt Spiekstra, die zich er best zorgen om maakte. ,,Natuurlijk zijn er nog een aantal klussen die nog geregeld moeten worden, maar we kunnen nu open.” Drie jaar geleden noemde het tweetal de winkel een ‘window of opportunity’, een droom die al heel lang sluimerde. Nu staan ze al voor de volgende fase, want ambitie hebben ze zeker. ,,De lat ligt hoog,” legt Van de Kamp uit. ,,We hebben inmiddels een standaard neergezet waar we niet meer onder willen gaan.”

Volgende stap

De Ermelose ondernemers hadden tijdens Covid het geluk dat ze de winkel niet hoefden te sluiten en dat mensen elkaar extra trakteerden op ‘verwennerij’. ,,Die periode zijn we gewoon heel goed doorgekomen,” aldus Machteld van de Kamp. ,,Daarom kunnen we nu deze stap ook maken.” De nieuwe zaak is twee keer zo groot, zo’n 300 m2. Hier kan iedereen terecht voor de chocolade, maar nu dus ook voor een kopje koffie met gebak. Een zaak waar beleving centraal staat.