Rouwcoach helpt regie terugvinden

ERMELO - Je hebt je leven op orde tot je onverwacht te maken krijgt met verlies. Geen verlies van een dierbare, maar het verlies van je baan. Nadat je COVID hebt gehad, heb je simpelweg niet meer de energie om je staande te houden in het bedrijf waar je al jaren werkte. Jouw wereld ziet er ineens anders uit. ,,Hier is sprake van rouw,” zegt Madelon Slagboom, rouw- en verliescoach.

Ook door lockdowns en reorganisaties raakten mensen plotseling hun baan kwijt. En hoewel er veel vacatures zijn, hebben mensen soms tijd en energie nodig. ,,Voor rouwen om werk is tot op heden maar weinig aandacht,” aldus Slagboom. ,,Sterker nog, er is vaak weinig begrip.”

Steun

,,Soms heb je steun in je directe omgeving. Maar we vinden het lastig om onze naasten hiermee te belasten en denken we dat we het zelf moeten doen.” De Ermelose rouwcoach legt uit dat mensen ook in deze situaties de controle kwijtraken. ,,Een rouwcoach kan je dan helpen bij het terugvinden van de regie. Het is belangrijk om een manier te vinden om met zo’n verlieservaring om te gaan. Zo kun je weer voorzichtig naar de toekomst gaan kijken.”

Zelfvertrouwen

Slagboom: ,,Omscholing, van werk naar werk trajecten, we kennen het allemaal. Mensen die hun baan verliezen moeten zo snel mogelijk weer aan de slag. Althans, dat is hetgeen hen wordt aangeboden. Maar we vergeten daarbij dat bij het verliezen van werk het gevoel van rouw kan spelen. Acceptatie dat hetgeen je jarenlang gedaan hebt, niet meer kan.” Als rouwcoach gaat de Ermelose vooral in gesprek. Ze biedt mensen een veilige omgeving waar ruimte is voor emoties, vragen en verhalen. ,,Ik steun mensen in hun zoektocht. Natuurlijk gaat iedereen anders om met het verliezen van werk. Vaak komt het als een verrassing. Naast de teleurstelling knaagt het ook aan het zelfvertrouwen. Dat doet pijn. Er is tijd nodig om je evenwicht te hervinden. Soms is daar hulp bij nodig.” Meer informatie over Madelon Slagboom: www.rouwenverliescoach.nl