Diamanten jubileum voor Ermelose onderneming

ERMELO - Zestig jaar geleden, in mei 1962 begon Brand de Vries voor zichzelf. Dat was de basis voor het Loon- en grondverzetbedrijf B. de Vries dat er nu staat, een bedrijf met een lange geschiedenis. Inmiddels is het Wim de Vries, de broer van Brand, die aan het roer staat van deze Ermelose onderneming. Hij kan rekenen op zijn kinderen Michel en Jessica en natuurlijk een team van enthousiaste medewerkers. Aan de muur prijken oude foto's van hoe het ooit begon. Het bedrijf viert dit jubileum op zaterdag 10 september met een Open Dag.

Wat begon met ondersteunende werkzaamheden bij met name boeren bedrijven is uitgegroeid tot een veelzijdige onderneming. Er is dan ook bijna geen straat in Ermelo waar dit bedrijf niet gewerkt heeft. Sinds de jaren ’70 kwam er, naast loonwerk, steeds meer vraag naar grondwerk. De Vries bleef daarom investeren in verschillende grondmachines. ,,Het is heel afwisselend en geen dag is hetzelfde,” vertelt Wim de Vries enthousiast. Vooral het werken in de buitenlucht en het feit dat je echt iets kunt realiseren maakt het voor hem zo mooi. ,,Door de jaren heen is er wel veel veranderd. Met nieuwe technieken is er veel handwerk uit handen genomen.” De Vries doelt daarmee op het kanteldraaistuk dat het grondverzetwerk heeft vergemakkelijkt.

Schone grond

Brand de Vries begon in een loods aan de Schoolweg. Sinds 1995 is het bedrijf gevestigd aan de Horsterzoomweg 31. De familie heeft een reeks oude foto’s. Voor de kinderen was het terrein eerst speelveld, inmiddels is het ook voor hun werkterrein. ,,Michel zag je als kleine jongen al overal op springen,” aldus Wim de Vries. Voor Jessica lag dat wat anders. Want hoewel ze nauw betrokken is bij het bedrijf heeft ze niet de behoefte om trekker te rijden. ,,Ik ben meer achter de schermen,” vertelt ze lachend. Er wordt ook al gepraat om het bedrijf in de toekomst over te nemen. ,,Daar doe je het voor,” zegt vader De Vries. ,,Zo’n overdracht gaat heel geleidelijk.” Ondertussen groeit het familiebedrijf en komen er telkens leuke klussen. Zo kon men onlangs een rol spelen bij de renovatie van de Touwbaan in Harderwijk. ,,Het is mooi om ervoor te zorgen dat de klus goed uitgevoerd wordt en dat bewoners ondertussen er toch door kunnen en dat er ook nog geparkeerd kan worden.” De Vries ziet dit soort dingen als een uitdaging en geniet ervan als het allemaal soepel verloopt. Aan de Horsterzoomweg is er ruimte voor de opslag van materieel en grondstoffen. ,,Hier wordt grond gestort en gezeefd. De schone grond kunnen we weer hergebruiken,” legt Jessica de Vries uit. Wie meer wil weten over dit jubilerende bedrijf kan tijdens de Open Dag een kijkje komen nemen.