Frisse wind door iconisch restaurant 

ERMELO/ APELDOORN – Horecaondernemers Gert Boonen en Jan-Andries van Bentum openen op 1 april Buitenplaats Het Loo. Op 1 januari werden de mannen eigenaar van restaurant Uddelermeer op de grens van Ermelo en Apeldoorn. Het restaurant en vooral de locatie kent een lange historie. ,,Dit jaar bestaat deze buitenplaats honderd jaar,” vertelt Jan-Andries van Bentum.

Dat de nieuwe eigenaren afscheid nemen van de naam Uddelermeer, is niet bij iedereen goed gevallen. Toch wordt Buitenplaats Het Loo vooral een link met de geschiedenis. ,,Maar wel met een frisse wind!” Zo zal er onder anderen een groot portret van Koningin Wilhelmina komen en refereert het koetshuis nog naar de tijd dat de vorstin er kwam schilderen. De locatie is onderdeel van het Kroondomein en op de menukaart zal ook het vlees komen van de dieren die in het Kroondomein leefden. Ook is het oorspronkelijke theehuis gebouwd in opdracht van prins Hendrik die vaak bij het Uddelermeer ging vissen.

Iconische plek

Horecaondernemer Gert Boonen kent de locatie al heel lang. ,,Hij was er ooit ober/kelner,” vertelt Van Bentum. ,,Het is ook een iconische plek.” Een jaar geleden was Boonen er om een kop koffie te drinken en hoorde hij dat eigenaren Matthijs en Hanneke Edink ermee wilden stoppen. Ze polsten of Boonen interesse had om het over te nemen. ,,Het is een iconische plek,” aldus Van Bentum. Het Uddelermeer is zeker geen gewoon meer, maar een geologisch overblijfsel uit de laatste ijstijd. Het is een zogeheten pingoruïne. Hier komen veel fietsers, wandelaars en andere recreanten langs. De nieuwe uitbaters zien de potentie. ,,Hier lopen Klompenpaden langs en ligt er een fietsroutenetwerk.”

Scandinavisch

Er wordt momenteel hard gewerkt om op tijd klaar te zijn voor de opening op 1 april. ,,We hebben het personeel overgenomen,” vertelt Jan-Andries van Bentum. Hij loopt door de lege zalen. ,,Hier komt een grote openhaard en de serre krijgt een Scandinavische inrichting.” En hoewel er nog veel moet gebeuren, ziet hij het al helemaal voor zich. ,,Het wordt een restaurant voor jong en oud.” Buiten komen er grote terrassen met 150 zitplaatsen voor en dito aan de achterzijde. Binnen komen er 80 plus 60 zitplaatsen. ,,We hebben straks ruimte voor bruiloften en partijen, maar ook vergaderingen en borrels vanaf twintig gasten.” Boonen en Van Bentum willen er echt iets unieks van maken. De locatie verdient dat.