Gratis lucht levert veel op

ERMELO - In Ermelo is er het afgelopen jaar 132,6 ton C02-uitstoot bespaard dankzij de slimme bandenpomp. Ruim 4500 mensen maken gebruik van de gratis pomp voor hun autobanden. Elke gebruiker bespaarde er gemiddeld dertig euro mee.

Sinds eind maart 2022 staat er de slimme bandenpomp op de parkeerplaats bij het Kerkelijk Centrum op de hoek van de Groeneweg en de Dirk Staalweg. De pomp draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. Want met op spanning gebrachte autobanden wordt niet alleen geld bespaard, maar ook CO2-uitstoot. Bovendien is de energie die de pomp gebruikt afkomstig van het grote zonnepaneel dat er bovenop staat. ,,Een te lage bandenspanning zorgt niet alleen voor meer slijtage van de banden, maar ook voor een hoger brandstofgebruik. Dit veroorzaakt onnodige uitstoot van CO2 en fijnstof. Met de pomp hebben we in totaal 39.443 liter brandstof bespaard. En daarmee 132,6 CO2-uitstoot.’’ vertelt Ronald van Veen, wethouder Duurzaamheid bij de gemeente Ermelo. Maar dat zijn niet de enige voordelen. Het rijden met de juiste bandenspanning halveert het verkeerslawaai en verminderd het aantal verkeersongevallen. ,,We zijn blij met de resultaten van het afgelopen jaar. En hopen dat nog veel meer inwoners en bezoekers gebruik maken van de pomp,’’ aldus van Veen.

Besparingen

Na het invoeren van het nummerbord van je auto bepaalt de pomp zelf de druk voor je banden. Je hoeft dus geen boekjes meer door te bladeren om te kijken wat je bandenspanning moet zijn. Na het
oppompen is daarna op het display te zien hoeveel de gebruiker bespaart, hoeveel extra kilometers de banden mee gaan én hoeveel CO2 de auto minder uitstoot. De bandenpomp in de gemeente Ermelo had het afgelopen jaar het volgende resultaat:
• 4.586 gebruikers;
• 39.443 liter bespaarde brandstof;
• 132,6 ton bespaarde CO2-uitstoot;
• 835 minder vroegtijdig versleten banden;
• € 136.195,- besparing op brandstof en banden;
• € 29,70 gemiddelde besparing op brandstof en banden per gebruiker.