Vanuit de verkeerstoren naar de woningmarkt

ERMELO – ‘Hoe kun je Jan van den Berg nu verrassen?’, vroeg echtgenote Anke zich af. Dat ging haar overigens goed af want de jubilerende makelaar was vanmiddag volkomen verrast toen hij met een mooie oude Volvo bij zijn kantoor aankwam. Er stond niet alleen veel publiek, maar ook lag er een rode loper!

Familie, vrienden en collega’s waren uitgenodigd om het 25-jarig jubileum van makelaar Jan van den Berg mee te vieren. Voor Van den Berg waren deze vijfentwintig jaar omgevlogen. ,,Als je zo achterom kijkt, is er ook veel veranderd. In mijn begintijd was er nog niet eens internet, NVM.nl kwam pas later en nu is er Funda’’. Hoeveel woningen, kavels en panden hij in die vijfentwintig jaar heeft verkocht is voor hem niet meer te achterhalen. ,,Veel, heel veel. Ik weet niet hoeveel. Het leuke is dat ik nu ook woningen koop of verkoop voor de volgende generatie van mijn eerdere klanten’’, vertelt de jubilaris.

Anekdote

Oud-collega en voorzitter van de afdeling NVM Noordwest Veluwe Phillipine Vinke sprak namens de NVM de jubilaris toe. Ze had rondgevraagd bij collega-makelaars van de Noordwest Veluwe om anekdotes over Jan, maar die kwamen er echter niet. ,,Jan is blijkbaar ‘onanekdootbaar’, maar is betrouwbaar, heeft z’n zaakjes altijd goed op orde en is een fijne aardige collega. Als je 25 jaar makelaar bent, heb je recht op een makelaarsstaf, een historisch artefact. Makelaars liepen er vroeger mee rond om te kunnen laten zien dat ze mochten makelen. Je krijgt hem als bewijs van goed bedrag en er zit ook een oorkonde bij,’’ aldus Vinke.

Luchtmacht

Echtgenote Anke sprak ook nog een woordje. ,,Hoe is het begonnen? Dat weten weinig mensen, maar Jan begon als dienstplichtig militair bij de Luchtmacht, tekende nog voor vier jaar bij en kwam bij de verkeersleiding terecht, eerst Twente, later vliegbasis Leeuwarden,’’ vertelde zijn echtgenote. ,,Echter, voor z’n 35e wilde hij wel een carrièreswitch maken. Hij volgde de benodigde opleidingen tot hij in 1992 z’n makelaarsdiploma haalde. Begon daarna parttime z’n eigen bedrijf: Jan van den Berg, vastgoed, hypotheken en verzekeringen heette het toen nog. In die jaren besloot het jonge gezin terug te keren vanuit Leeuwarden naar Ermelo. Op 20 mei 1999 werd hij voor de rechtbank Zutphen beëdigd tot makelaar. Ondertussen stopte Jan met zijn militaire carrière om zich geheel te richten op de makelaardij. Er werd een kantoor begonnen in de Kerklaan en in 2007 verhuisde het kantoor naar de dokter Holtropstraat.

Expert

Vraag Jan een straat en een huis en hij weet er wat over te vertellen, met namen van personen ligt dat voor hem wat lastiger,’’ lacht Anke. Jan van den Berg is nog niet van plan te stoppen als zit er een zes in z’n leeftijd. Het team van Makelaardij Jan van den Berg blijft de expert voor het verkopen, aankopen en taxeren van uw huis. De werkwijze kenmerkt zich als ‘Persoonlijk’. Want, met alle ervaring, waarin de klant centraal staat, weten ze wat wonen waard is!