‘Er zit nog veel rek in’

 ERMELO – Voor het derde jaar op rij ontving hotel Landgoed Het Roode Koper in Leuvenum een Michelinster. Het lijkt zo simpel, maar er moet hard voor worden gewerkt om op dat niveau te blijven presteren.

Er werden vandaag weer een flink aantal toprestaurants in De la Mar te Amsterdam beloond met een Michelinster. Zes nieuwe restaurants ontvingen hun eerste ster, waarvan drie in Amsterdam. Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen ontving eindelijk haar derde Michelinster. Dit restaurant is, naast De Leest en De Librije, het derde restaurant in Nederland met drie sterren. Er kwamen dit jaar geen tweesterren restaurants bij. Zes restaurants verloren vandaag een Michelinster. Het totaal aantal restaurants in Nederland met een Michelinster zit vanaf vandaag op 105. Hotel Landgoed Het Roode Koper steeg naar plek 48 in de Lekker, en ontving voor het derde jaar op rij een Michelinster.

Spanning

Eigenaar Jon-Ivar Sörensen geeft aan dat het verre vanzelfsprekend is dat die ster er weer komt. ,,Ik was weer samen met mijn chef Dennis van den Beld in Amsterdam en de sfeer was weer goed. En je ruikt toch de spanning. Ik kreeg zelfs een brok in m’n keel toen Inter Scaldes zijn derde ster kreeg toegekend. Dat komt omdat ik weet hoe hard werken het is, weet hoe het is om een ster te krijgen. Ik ben echt gewoon gruwelijk trots op Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia. Ik ken ze vanuit de Relais&Chateaufamilie en ze hebben het dik en dik verdiend.’’ 

Kwaliteit

Waar Sörensen en zijn vrouw Jolanda ook erg trots op zijn is op hun chef Dennis van den Beld. ,,Zo gepassioneerd hij is, zo goed hij de leiding heeft en neemt over zijn brigade. Dat is gewoon top! Ik zat op de terugweg samen met Dennis in de auto en hij gaf telefonisch een interview met RTL Z. Dan ben ik trots zoals hij het doet. Hij doet wat hij doet en wijkt daar niet vanaf. En hij wil altijd nog beter, nog meer kwaliteit. Geweldig.’’ De synergie is er dus volop tussen de eigenaren en hun chef de cuisine. ,,Het behalen van een Michelinster is niet ons doel, we gaan steeds voor het verbeteren van kwaliteit. En dat we daar een beloning in de vorm van een ster, of eventueel een tweede ster voor krijgen, dan is dat goed. Maar dat is dus niet ons doel, daar zijn we niet steeds mee bezig.’’

Investeren

Chef de Cuisine Dennis van den Beld was gespannen tijdens de uitreikingen van de Michelin sterren. ,,Ik heb er vannacht wel onrustig van geslapen," vertelt hij. ,,Wat vooral spannend is, is dat je na de presentatie een boekje (de Michelingids, red.) moet halen om te kijken of je er weer in staat." Het Roode Koper ontwikkelt zich goed. ,,De eigenaar blijft investeren en er is nog genoeg uitdaging. Maar natuurlijk is er de mogelijkheid voor een tweede ster. Dan zal er wellicht nog meer verfijning in gerechten moeten plaatsvinden." Voor de medewerkers van het Roode Koper is uiteindelijk de gast het belangrijkst. ,,Die moet blij weggaan," zegt de chef. ,,Maar er zit nog heel veel rek in. En we doen dit met zijn allen." Van den Beld heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd tijdens diverse wedstrijden en hij ziet in sous-chef Gert van der Heijden een mooie opvolger op dat gebied. Samen zullen ze begin 2018 meedoen in de strijd om de Gouden Koksmuts. In juni komt er een delegatie Russische koks naar het Roode Koper om van de Ermelose chefkok de kneepjes van het vak te leren. ,,Er staat volgend jaar nog meer bijzonders op de agenda. Die ontwikkelingen vind ik belangrijk en die positieve vibe wil ik het team graag meegeven.’’