Koks winnen kookwedstrijden tijdens EvenTT Culinair Assen

ERMELO – De keukenbrigade van Hotel Landgoed Het Roode Koper blijft zich in de prijzen koken. Op het Horeca EvenTT Curlinair in Assen, wonnen David de Jong, Joery Hop, Bas Smit, Kevin Reijerse en Gert van der Heijden afgelopen dagen diverse prijzen. Een Top EvenTT voor Het Roode Koper.

David de Jong (26) deed mee aan twee wedstrijden. Deze jonge Chef de Partie werkt vijf jaar bij Het Roode Koper en mocht aan de wedstrijd meedoen naar aanleiding van zijn tweede plek tijdens de Horecava. De Jong is gespecialiseerd kok en heeft de opleiding Patisserie gevolgd bij TopPatissier Jeroen Goossens. ,,Ik heb er voor gekozen om het onderdeel Grand Dessert te gaan doen in de categorie Koude Klassen, samen met collega Joery Hop. De opdracht was om vijf verschillende onderdelen te maken voor twee personen. Enkele onderdelen waren bijv. Een mousse van kwark met daarin een complete van mango en rode peper. Maar we hadden bijvoorbeeld ook een cake van walnoot net daarop crèmes van kalamansi en daar weer een crème van chocola en een crème van gezouten karamel op.’’ De Jong en Hop wonnen met deze creatie de eerste prijs. Dinsdag deed De Jong ook weer mee in een wedstrijd in de Koude Klassen: Patisserie 2018 met als opdracht een feestelijke taart te maken. De Jong koos voor het thema Cultureel Erfgoed. De koks mochten de taart ‘thuis’ maken en meenemen naar Assen waar het ter plekke afgemaakt en bijgewerkt moest worden. ,,Ik heb een taart gemaakt van citroen met hierin een mousse van gezouten karamel afgewisseld met een biscuit van walnoot. In het midden zat nog een comité van appel en ras el Hanou (een Oosterse kruidenmengsel, red). En er onder zat een croustiant bodem van walnoot. Als decoratie had ik een mol en gemaakt van chocola.’’ Bij deze wedstrijd werd De Jong tweede.

Kook-amateur

Vervolgens kookte Sous-chef Gert van der Heijden een wedstrijd met een kook-amateur. Met gastheer en sommelier Bas Smit (26) vormde hij een topduo, in de categorie Half-om à la minute wonnen ze namelijk de eerste prijs. Het duo had ook wel een naam hoog te houden, immers zij waren de enige deelnemers met een Michelinster. ,,De Halfom à la minute is een hele leuke wedstrijd omdat je totaal iets anders doet dan je normale werkzaamheden. Vorig jaar heb ik met Gert van der Heijden en Kevin Reijerse meegedaan aan de Grand Prix, en nu leek het mij mooi om hieraan mee te doen. Het deelnemersveld was gemêleerd,’’ aldus de geboren Lelystedeling. Smit is bijna twee jaar werkzaam bij Het Roode Koper en kwam van Ratatouille in Harderwijk. De opdracht was om drie gangen te bereiden uit een Black Box. Smit: ,,Gert en ik hadden een aantal keren Black-Box geoefend op Het Roode koper dus we wisten wat we aan elkaar hadden. Het was een pittige, maar hele leuke wedstrijd. We hebben samen veel lol gehad, maar toch ook wel iets moois neergezet.’’

Innovatieve chef

Kevin Reijerse was de derde Roode Koper-kok die een eerste prijs ontving in Assen. Hij kookte zich in de categorie Innovatieve chef naar de hoogste trede van het podium. Ook in deze categorie kookte men vanuit de Black Box. Reijerse: ,,Ik moest een driegangen menu bereiden voor vier personen. Ik deed de wedstrijd alleen, leuk om te doen, maar wel zwaar.’’ Reijerse moest het opnemen tegen negen tegenstanders. De jury beoordeelde de menu’s op harmonie en presentatie, originaliteit, moeilijkheidsgraad, smaak en verkoopbaarheid. De deelnemers konden maximaal 100 punten verdienen. Uiteraard zijn Yolanda en Jon-Ivar Sörensen, eigenaren van Hotel Landgoed Het Roode Koper supertrots op hun brigade.