'Wasstraat reinigt en hergebruikt water'

ERMELO/ HARDERWIJK - Auto's en duurzaamheid, het zijn vaak tegenstrijdigheden. Toch bezochten meer dan dertig leerlingen van de Julianaschool donderdagmiddag een bijzonder duurzaam bedrijfspand op de grens met Harderwijk; autobedrijf Seldenrijk. Door toevoeging van de laatst beschikbare kavel aan de Zuiderbreedte kon het bedrijf eind vorig jaar uitgebreid worden tot 14.500 m2.

De leerlingen, die dit jaar een pilot Duurzaamheid volgen, mochten binnen kijken in de showroom voor exclusieve automobielen. De Porches, Land Rovers en Audi’s trokken veel belangstelling. Toch kwamen ze in eerste instantie voor de speciale wasstraat, de warmtepomp en het getinte, goed isolerende glas. ,,Wat valt je op als je hier binnenkomt,” vroeg Roel Oosterhoff, van Oosterhoff-Poolen installatietechnieken. Deze ondernemer heeft het Harderwijkse autobedrijf geholpen om het pand zo duurzaam mogelijk te maken. ,,Het is een licht pand, weinig lampen,” concludeerden de leerlingen. Ook ontdekten ze dat de warmte niet van radiatoren afkomstig was. Oosterhoff nam de kinderen mee naar de installatieruimte en legde uit hoe de warmtepomp het bedrijf verwarmt en verkoelt. Ook legde hij uit wat er zo bijzonder is aan de wasstraat van Seldenrijk. ,,Deze wasstraat kan gebruikt water reinigen en opnieuw gebruiken.” Dat scheelt op jaarbasis enorm veel water.

Geronk

Medewerker Luc van het Harderwijkse autobedrijf nam vervolgens de kinderen mee naar de milieuvriendelijkste auto, een elektrische Audi. ,,Maar die is een beetje saai, want hij is ook heel stil,” stelde de jonge autoverkoper. ,,De Land Rover maakt beter geluid,” lachte hij en de kinderen konden dat na enig geronk wel beamen. De autokenner stelde een aantal pittige vragen over de verschillende verbrandingsmotoren en maakte uiteindelijk de conclusie dat elektrisch toch echt ‘the next generation’ was.

Met dit bezoek sloten de leerlingen van groep 7 van de Julianaschool het eerste jaar duurzaam af. De pilot is een samenwerking van de school met museum Het Pakhuis en de gemeente Ermelo. ,,Het is mooi om daarbij lokale ondernemers te betrekken,” vertelt educatiemedewerker Natalie Overkamp (Het Pakhuis). ,,De leerlingen hebben halverwege dit schooljaar een inspectie gedaan in het gemeentehuis. Daar hebben ze gezien welke duurzame slagen er nog te maken zijn. Nu hebben ze ook ontdekt hoe belangrijk het is om duurzame technieken toe te passen in bedrijfspanden.” Oosterhoff: ,,Dat doen ze niet alleen om de pinguïns te redden. Uiteindelijk scheelt het ondernemers op den duur ook veel geld.”