Open Dag met voorlichtingsactiviteiten

ERMELO - Ermelose zorgverleners zijn erin geslaagd om de voormalige Ermelose bibliotheek om te vormen tot een kleinschalig gezondheidscentrum. Twee huisartspraktijken, een apotheek, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedie, huidtherapie, voet- en schoendeskundigen, ergotherapie, diëtist en psycholoog zijn aan de Burgemeester Langmanstraat onder één dak gevestigd.

,,Het heeft wat langer geduurd voordat we eindelijk konden verhuizen,” vertelt huisarts Anne Groot. ,,Er waren een aantal onverwachte tegenvallers, maar dat kom je vaker bij dergelijke projecten tegen. Wat telt is, dat we gekomen zijn waar we wilden zijn! Dankzij de arbeid en inzet van een heleboel mensen.” De laatste maanden is er ingericht en is iedereen in de nieuwe werkomgeving aan het werk gegaan. ,,We genieten iedere dag van het gemak van de beschikbare ruimte en de nabijheid van andere zorgverleners,” aldus de huisarts. De samenwerking bestaat overigens al een aantal jaren. In 2005 ontstond het plan om een gezamenlijke huisvesting te realiseren. ,,Dit alles is nu gelukt dankzij de hulp van heel veel mensen,” meldt Groot ook namens haar collega’s. ,,De bibliotheek Noord-West Veluwe was allereerst bereid het pand aan ons over te dragen. De gemeente Ermelo heeft hier overigens een belangrijke ondersteunende rol gespeeld. We zijn hen dankbaar voor de vasthoudendheid die nodig bleek.” Uiteindelijk hebben de buren, de mensen van de supermarkt beneden en de bewoners van de woningen boven, alle bouwactiviteiten geduldig over zich heen laten komen. Groot benoemt ook de ontwerpers, onze interieurarchitect, het Veluws Ontwerpbureau, de bouwers en inrichters. ,,Het was een ware estafette!”

Ziekenhuis

Inmiddels is er uitgebreid ‘proefgedraaid’. ,,Het is hier heerlijk vanaf de eerste dag. We hebben eindelijk voldoende kamers om ons werk te doen,” vertelt Anne Groot. ,,Het is ongelooflijk makkelijk om even naar de apotheek te lopen wanneer we de patiënt direct een medicament willen geven. Het wordt duidelijk ook door de bezoekers gewaardeerd nu men na het consult meteen door kan lopen naar de apotheek.” Mensen die het gezondheidscentrum bezoeken, reageren blij verrast. ‘Wat is het mooi,’ zeggen veel mensen. Maar ook: ‘het lijkt wel een ziekenhuis’. ,,Het is minder huiselijk, dat is waar. Maar onze mogelijkheden zijn enorm toegenomen, met de extra chirurgiekamers en de extra spreekkamers voor de praktijkondersteuners. En dat wordt ook gewaardeerd,” aldus de huisarts.

Alles draait om de patiënt 

De zorgverleners hebben er bewust voor gekozen om het gezondheidscentrum kleinschalig te houden. ,,Het draait ten allen tijde om de patiënt,” bevestigt Groot. De beide huisartspraktijken bedienen momenteel een 6.500 tellend patiëntenbestand. ,,Bij grote gezondheidscentra zie je vaak aantallen van 10.000 patiënten. Wij willen ze echter allemaal blijven kennen. Dat vinden we belangrijk.” Als je ziek bent, voel je je het best als de mensen die je nodig hebt om beter te worden, dichtbij en vertrouwd zijn. Wie regelmatig naar de dokter moet voor controles en behandelingen, vindt het fijn als de zorg niet alleen deskundig is, maar ook makkelijk bereikbaar. Die zorg wil iedereen liefst zo dicht mogelijk bij huis halen. Groot: ,,Zorg dichtbij noemen we eerstelijnszorg. Alombekend zijn natuurlijk de huisartsen en de apotheek. Maar de eerstelijn kent veel meer hulpverleners: fysiotherapeuten, oefentherapeuten, verloskundigen, medewerkers thuiszorg, diëtisten, podotherapeuten, logopedisten, psychologen, maatschappelijk werkers, huidtherapeuten, ergotherapeuten, ambulante begeleiders. Die lijst is lang. Al deze mensen doen hun werk rondom de patiënt. Natuurlijk is goed contact en samenwerking dan heel belangrijk. Vooral als de patiënt zelf door de ingewikkeldheid of de ernst van de ziekte moeite heeft om zelf de regie te voeren.” Frank Gunneweg en Anne Groot zijn vanaf 1985 huisartsen in Ermelo, de laatste 29 jaar aan de Heidelaan. De praktijk van Peter Willemsen en Astrid de Vet was 15 jaar gevestigd aan de Harderwijkerweg. Marga Van Weelden is apotheker heeft met apotheek de Linde een vierde locatie in Ermelo. Verder zijn in gezondheidscentrum de Linde ook oefentherapie Ermelo, Renske Breure en Thea de Ridder, logopedistenpraktijk Chantal Schaffer, orthopedisch schoenmaker Schonagen, huidtherapiepraktijk Afranature, fysiotherapiepraktijk Hokkeling en Huibers gevestigd. Daarbij biedt het gezondheidscentrum op bepaalde dagen onderdak aan dietistenpraktijk Sante, Psychologe Lucinda van de Pol, en ergotherapeute Marieke van Beek.

Opening

Op vrijdag 18 januari om 17.15 uur zal wethouder Laurens Klappe het gezondheidscentrum officieel openen. Op zaterdag 19 januari is er Open Dag. Van 11-15 uur is iedereen van harte welkom een kijkje te komen nemen en te zien hoe de voormalige bibliotheek is omgetoverd tot een gezondheidscentrum. Men kan een kijkje nemen in de behandelruimtes en kennismaken met de medewerkers. Ook zijn er voorlichtingsactiviteiten voor jong en oud. De therapeuten en assistenten bieden onderzoekjes aan: voor de kinderen de woordenschat-check, maar ook het groeidiploma, voor de ouderen de houdings- en balans-check, de beenvaten-check.