Hergebruik van bouwmaterialen

ERMELO - Op 4 november start Ron van Bruggen de Bouwzaak van Ermelo. Hier wil de ondernemer herbruikbare bouwmaterialen verkopen. Een duurzaam concept waar hij samen met zijn vader Henk van Bruggen al een poosje over nadenkt. ,,Op de vorige locatie hadden we daar eenvoudig de ruimte niet voor, maar onze huidige locatie aan de Herderlaan 12 biedt perspectieven.”

Van Bruggen heeft contact gezocht met Ermelose ondernemers en dat leverde snel tweedehands bouwmaterialen op. ,,Zo doen Berg Deuren, de Vakschilders en de firma Kamphorst al mee,” vertelt hij enthousiast. Klussers kunnen bij de Bouwzaak van Ermelo vanaf volgende maand terecht voor houten balken, planken, vloerdelen, kozijnen, deuren, ijzerwaren, maar ook sanitair en gereedschap. ,,Er wordt best veel weggegooid, dat kan duurzamer,” reageert de ondernemer. ,,Ook voor scharnieren, spijkers en schroeven kan men straks bij ons terecht. En van de Vakschilders zullen er resten verf binnenkomen.”

Affiniteit

Volgende week komen de stellingen binnen, waarna Van Bruggen met zijn team kan gaan inrichten. ,,Ook de stellingen zijn tweedehands,” lacht hij. Van Bruggen wil gelijk een oproep doen. ,,Wij zoeken vrijwilligers die affiniteit hebben met de bouw, mensen die kunnen helpen met prijzen en adviseren.” Ook klussers die materialen over hebben kunnen dit inleveren bij de Bouwzaak van Ermelo. ,,Particulieren moeten anders spullen storten, dit is een mooie uitkomst. En het is ook beter voor het milieu.” Het nieuwe initiatief sluit aan bij de circulaire economie waar het draait om slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen waardoor deze hergebruikt kunnen worden.

Vraag en aanbod

De Bouwzaak van Ermelo zal als try-out worden ingezet. ,,We richten allereerst zo’n vijftig vierkante meter in. Afhankelijk van vraag en aanbod kunnen we nog groeien.” Ron van Bruggen zit overigens niet te wachten op spullen die hij aan de straatstenen niet kwijt kan. Hij lacht: ,,Nee, geen straatstenen, die nemen veel volume in.” De kringloopwinkel De Zaak van Ermelo levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Nu komt daar de Bouwzaak van Ermelo bij.