Binnenkort ook slapen bij de brouwer in B&B

ERMELO - Er is leven in de brouwerij. Die slogan slaat letterlijk en figuurlijk op Burg Bieren Brouwerij, de bierwinkel die op 11 maart haar zilveren jubileum viert.

Vanuit het hele land weet men tegenwoordig de grootste bierwinkel van Nederland te vinden. Maar dat was vijfentwintig jaar geleden, toen Jan van Wilgenburg voor de lol begon met bier brouwen, wel anders. Zijn dochter Tineke noemt hem de knutselsmurf, eentje die gewoon niet stil kan zitten. Het zal dan ook niemand verrassen dat vader en dochter wederom iets nieuws hebben bedacht. Binnenkort openen ze een B&B. Althans daar wordt nu formeel naar gekeken. ,,Hoe leuk is het als mensen straks bij de brouwer kunnen overnachten,” vertelt Tineke van Wilgenburg lachend. Ze ziet het helemaal voor zich: een wand met graan-behang. ,,Iedere kamer krijgt dan ook een naam van een eigen gebrouwen biersoort.” Zo willen ze het biertoerisme een compleet plaatje bieden.

Hobbybrouwers

Vijfentwintig jaar geleden begon Jan met zijn broer te experimenteren. ,,Er waren toen nauwelijks hobbybrouwers,” aldus de ondernemer. Zo ontstond De Hazeburg en iets later de bierwinkel. En hoewel het nog altijd passie is, lijkt het niet meer op een hobby. Vader en dochter zorgen voor een echte ‘beleving’. ,,We zijn er best trots op,” vertelt Tineke, die na het overlijden van haar moeder, in 2002 in het bedrijf stapte. ,,We hebben er echt hard voor moeten werken.” Ze vindt het bizar te constateren dat ze er nu al 17 jaar dag in dag uit mee bezig is. ,,Ik heb me best eens afgevraagd of we er wel mee door moeten gaan. Wat dat betreft is er de afgelopen jaren veel veranderd.” De Ermelose ondernemers hebben echt hun plek moeten bevechten. Toch merken ze dat het de afgelopen vijf jaar een hoge vlucht heeft genomen. ,,We begonnen in 1995 met vierhonderd soorten bier. Inmiddels staan er ruim drieduizend.”

Lint

Tineke kan zich nog goed herinneren dat ze zelf als klein meisje het lint bij de opening mocht doorknippen, nu is ze een belangrijke spil in het bedrijf. ,,Zakelijk gezien weet ik meer van de cijfers. Mijn vader is drukker met het afvullen van brouwsels. Het brouwproces heeft voor hem geen geheimen meer.” Dat was 25 jaar geleden wel anders. ,,Er waren toen zo’n 36 brouwers in Nederland,” vertelt Jan. Inmiddels is dit aantal de zeshonderd gepasseerd. Hiervan zijn er 150 open voor bier proeverijen en rondleidingen. Er is er echter maar één met een zelfgebouwde biertunnel. Vijf jaar geleden realiseerde Jan dit unieke biertransport van de speciaalbierenwinkel naar café De Hazeburg. Tijdens dit transport wordt het bier gekoeld in een koelmachine, klaar om te serveren.

Bierwalhalla

In een kwart eeuw is Burg Bieren uitgegroeid tot een waar bierwalhalla. ,,Dat willen we natuurlijk vieren!” zegt Tineke enthousiast. ,,Zo’n moment moet niet onopgemerkt voorbij gaan,” vult Jan aan. Daarom is iedereen op woensdag 11 maart tussen 15.00 en 01.00 uur van harte welkom in De Hazeburg aan de Putterweg.