Er is meermalen geprobeerd BBE buiten spel gezet

ERMELO – Fractievoorzitter Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) is per direct geroyeerd. Niet alleen vanwege de handtekening die hij zette onder een ondersteuningsverklaring van Eén Ermelo. Er werd al tijden geprobeerd BurgerBelangen Ermelo buiten de gemeenteraadsverkiezingen te houden. Ook heeft Van der Knaap op diverse manieren zijn eigen partij benadeeld. Dit meldt Ermelo van NU op basis van feiten en getuigenverklaringen.

Gisteren heeft bestuurslid Ton Brouwer Bart van der Knaap de gelegenheid gegeven de eer aan zichzelf te houden en terug te treden. ,,Maar daartoe zag hij geen aanleiding,” aldus Brouwer. Op de vraag wat er feitelijk gebeurd is, noemt de secretaris het gegeven dat er in de zomer van 2021 gesprekken gevoerd zijn met Eén Ermelo over ‘samengaan’. ,,Hierin werd Van der Knaap vergezeld door toenmalig voorzitter Gerard Lam. Begin september heeft de fractie uiteindelijk besloten dat BurgerBelangen Ermelo mee zou doen aan de verkiezingen. In november is door de ledenvergadering een basis kieslijst vastgesteld. Ook een ledenraadpleging half december bevestigde nogmaals deelname aan de verkiezingen.” Tegelijkertijd werd er, in strijd met de statuten, een poging gedaan om BBE buiten spel te zetten. ,,Bij de overdracht van de bestuursmailbox door Gerard Lam waren echter mails door hem verwijderd, verduisterd.” Ook ‘vergat’ Bart van der Knaap de datum van aanleveren van de verkiezingsposter door te geven aan de nieuwe lijsttrekker Han Wilhelm. ,,Daar werden we vorige week maandagmiddag mee geconfronteerd. Terwijl de datum een dag later was. Waardoor we ons bijna niet konden profileren met een verkiezingsposter.”

Veel werk verzet

Hoewel lijsttrekker Han Wilhelm de tegenwerking al geruime tijd voelde, wil hij vooral ook kijken naar de mooie dingen die er gebeurd zijn. Bart van der Knaap heeft zich enorm lang ingezet als raadslid. ,,Zowel Gemeentebelang als BurgerBelangen Ermelo hebben veel aan hem te danken,” vertelt Wilhelm. ,,Hij heeft beide partijen gesteund en er enorm veel werk voor verzet. Zijn grootste wapenfeit is dat hij zich ingezet heeft voor de Starterslening om startende jongeren een duwtje in de rug te geven bij de aankoop van een huis.”

Lek

Tegelijkertijd is er een onwerkbare situatie ontstaan. ,,Ik vergelijk het met een Formule-1 race. Die win je door hard te rijden, niet door de autobanden van een ander lek te prikken,” zegt Ton Brouwer. ,,Ondanks de tegenwerking wisten we te overwinnen. We zijn klaar voor de verkiezingen, open en transparant. Met alles wat er is gebeurd kan ik wel zeggen dat de kampioen ritselen is opgestaan!”

Bruidsschat

Van der Knaap noemt zijn handtekening slechts een administratief welkom. Tegelijkertijd zijn er zowel mensen vanuit BurgerBelangen Ermelo als Eén Ermelo die bevestigen dat de fractievoorzitter van BurgerBelangen Ermelo ook de kas van de partij als bruidsschat heeft aangeboden aan de nieuwe lokale partij. ,,Misschien dat hij, door zich in te kopen, alsnog denkt wethouder te worden, maar dan voor Eén Ermelo?” zegt een teleurgestelde Han Wilhelm.