Lokale partij gaat verder als BBE-a en BBE-b

ERMELO - Het was een bijzondere raadsvergadering waaraan BurgerBelangen Ermelo gesplitst deelnam. Na dagen van intern geruzie en onderzoek naar juridische status is er gekozen voor BurgerBelangen Ermelo-a en BurgerBelangen Ermelo-b. Dit is gevolg van het feit dat fractievoorzitter Bart van der Knaap geroyeerd is door het bestuur en lijsttrekker Han Wilhelm de fractie is uitgezet. Inmiddels is ook het derde raadslid Ben Noorloos geroyeerd.

Van der Knaap nam bij aanvang van de raadsvergadering het woord om uit te leggen wat er in zijn ogen gebeurd is. ,,De verwarring is ontstaan over mijn relatie met Eén Ermelo," begon Van der Knaap. ,,Ik hoor ook de geruchten dat ik bestuurslid, wethouderskandidaat of actief ben in deze club. Dit is geen van allen het geval." Van der Knaap kreeg bijna twee jaar geleden de opdracht om na te denken en te onderzoeken wat de toekomst van BurgerBelangen Ermelo was. ,,Waarbij de opdracht nog werd opgeschaald dat Ermelo een sterke, grote lokale partij verdiend, zoals in Nunspeet, Harderwijk, Putten en vele andere gemeenten. Zo heb ik interne gesprekken gevoerd en gekeken naar parallelle bewegingen. Op die manier mensen samengebracht met als doel dat deze zouden opgaan in of samengevoegd met BurgerBelangen Ermelo. Zeg maar een BBE 2.0. In die fase heb ik bestuursleden en een fractiegenoot betrokken om over mijn schouder mee te kijken. Zo ben ik met Eén Ermelo in contact gekomen. Het laatste gesprek met één Ermelo met daarbij Wouter Vogelsang, bleek dat huidige raadsleden niet bij Eén Ermelo op een verkiesbare plek konden komen. Waaruit bleek dat de intenties van beide partijen te ver uit elkaar lagen. Mijn contact is daarna slechts informeel gebleven."

Administratief welkom

Zo tekende Van der Knaap de ondersteuningsverklaring, in zijn beleving niet meer dan een administratief welkom voor de komende verkiezingen. ,,Dit zou misschien ook gevoed kunnen zijn vanuit mijn onvrede, en vele andere leden met mij, over de ondemocratische en onreglementaire wijze hoe het nieuwe bestuur en kieslijst is samengesteld en de ondemocratische wijze hoe het verkiezingsprogramma van BurgerBelangen is vastgesteld." Mede door de handtekening ging er een beerput open. Dat heeft de fractievoorzitter diep geraakt. Met de finish in het zicht, Van der Knaap was toch al van plan te stoppen met het raadswerk, zijn er nu twee fracties. ,,Ik had dit liever intern opgelost."