'Kwaliteit moet op oude niveau teruggebracht worden'

ERMELO - Binnenkort krijgt de gemeenteraad een voorstel voor een aantal maatregelen ten behoeve van het onderhoud in de openbare ruimte. Dit in antwoord op een aangenomen raadsmotie van begin november.

Er wordt budget vrijgemaakt om onkruid te verwijderen, de toegankelijkheid te verbeteren voor mensen met een beperking, wegmarkeringen verbeteren, maar ook voor bomenonderhoud en onderhoud van hondenfaciliteiten. 

Kwaliteit neemt af

Bijna alle politieke partijen hebben inmiddels aangegeven dat het onderhoudsniveau van de openbare ruimte in Ermelo moet worden opgekrikt. Dat bleek voor de zomer al tijdens een raadsvergadering. Raadsleden maken zich zorgen over de kwaliteit van grijs en groen. ,,Kapitaalvernietiging, noemen wij dit,” zeiden raadslid Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) en Leo van der Velden (SGP). ,,De trottoirs nemen in kwaliteit af, onkruid neemt toe en de plantsoenen zien er veelal niet meer uit. De burger ergert zich eraan. Het maakt wonen in de wijken minder toegankelijk.” Men is van mening dat met nieuwe ontwikkelingen en innovatie de kwaliteit op het oude niveau teruggebracht moet worden.

Bezuinigingen

In het najaar van 2014 heeft de raad de Financiële Begroting 2015-2018 vastgesteld, waarbij bezuinigen werden doorgevoerd op groot onderhoud van wegen, openbare ruimte, groen, verlichting en speelvoorzieningen van in totaal €441.000,-. Hiermee werd gekozen voor een sober en doelmatig onderhoudsniveau van de openbare ruimte. Gezien de nadelige effecten hiervan op de wat langere termijn, is het moment aangebroken om hier wat aan te doen. Het College stelt de gemeenteraad nu voor om het onkruid op verhardingen zoals trottoirs, wegen, rotondes en middengeleiders van wegen te verwijderen. Daarnaast de toegankelijkheid voor bewoners met een visuele of lichamelijke beperking te verbeteren door met name de zorgroutes naar het centrum op orde te brengen. Ook worden de belijningen en wegmarkeringen op niveau gebracht en wordt de schoonmaak van de hondenfaciliteiten geïntensiveerd. Tot slot zal er noodzakelijk bomenonderhoud worden uitgevoerd. Een en ander wordt financieel begroot op ruim €231.000,-