Groen licht voor grootschalige duurzame energie opwek

ERMELO – Donderdagavond heeft de gemeenteraad van Ermelo groen licht gegeven voor projecten en plannen op het gebied van windenergie, zonneparken en biomassa. Ermelo wil in 2030 energieneutraal zijn. Om dit te bereiken moet er energie bespaard worden, maar ook duurzaam energie opgewekt worden. Windmolens, zonnevelden, zonnepanelen, warmte uit de grond en biomassa/-vergisting zijn daarbij nodig.

Maar juist de windmolens zorgen voor enige weerstand. Het was dan ook geen unaniem standpunt. SGP-raadslid Leo van der Velde (SGP) vindt namelijk dat het college nu niet terug moet komen op de motie van 2014. ,,Dat maakt het zeer ongeloofwaardig.” Volgens Van der Velden moet dit pas na de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda komen.

Ongewenste vertraging

Wethouder Jan van Eijsden noemt dit echter een ongewenste vertraging. Hij stelt dat de raad hier een taak heeft omdat anders de doelstellingen van de gemeente op het gebied van duurzaamheid en energieneutraliteit niet worden gehaald. Een meerderheid van de raad steunt de plannen van het college waarmee er groen licht komt voor initiatieven. Verschillende initiatiefnemers staan te trappelen om met hun duurzame project van start te gaan. Nu de raad de kaders en maatschappelijke randvoorwaarden heeft vastgesteld kunnen zij daadwerkelijk aan de slag. Projecten moeten uiteraard voldoen aan (inter)nationale en provinciale wetgeving (zoals de wet ruimtelijke ordening, wet milieubeheer en natuurwetgeving). De gemeente zal projecten daarnaast toetsen aan een aantal lokale criteria. De raad vindt het o.a. lokaal eigenaarschap/deelnemerschap van belang, naast een goede verdeling van de lusten en lasten en een positief effect op de werkgelegenheid. Initiatiefnemers van grootschalige duurzame energieprojecten kunnen zich melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De gemeente wil een duurzamer Ermelo en klimaatneutraliteit in 2035. Een ambitie die de gemeente samen met Ermelose inwoners, bedrijven, scholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties wil waarmaken.