WerkCentraal

'We beginnen weer met een leeg vel' 

ERMELO - ,,We beginnen weer van voor af aan, maar nu wel met aandacht voor communicatie en andere zaken,” zei ambtenaar Dick Saaltink woensdagavond tijdens de politieke avond in gesprek over de bomenkap aan de Steynlaan.

Hadden de bomen begin vorig jaar nog een beschermde status, eind 2019 konden ze wel gekapt worden. ,,Een aantal mensen heeft ons benaderd omdat men aangaf overlast te ervaren,” vulde wethouder Laurens Klappe aan. ,,De bomen zijn wel erg groot en passen niet meer in de buurt.” Om de kap van de moeraseiken is gevraagd door vijf van de zeven direct aanwonenden van de bomen. Zij ervaren overlast van de bomen door het gebrek aan lichtinval, maar ook door wortelopdruk. ,,Het gaat niet om een paar blaadjes in de achtertuin,” meldde Erik Onderweegs, een van de aanwonenden. De bomen passen volgens hem niet meer bij de huidige woonwijk. Onderweegs wil graag samen op zoek naar een oplossing. ,,Waardoor het groen geen last, maar een lust is voor alle bewoners,” zo stelde hij.

Hoge leeftijd

Vier weken geleden maakte de gemeente Ermelo bekend de moeraseiken aan de Steynlaan te willen vervangen door jonge bomen. Binnenkort, zo stelde men, wordt een start gemaakt met de kap van twee bomen, uiteraard met inachtneming van het broedseizoen. Men stelde in een persbericht dat de bomen, die inmiddels een hoge leeftijd hebben bereikt, inmiddels zo groot zijn geworden dat ze voor sommige bewoners veel overlast veroorzaken. De publicatie leverde heel veel reacties op. 

Communicatie

Volgens betrokkenen verdient de communicatie met de gemeente Ermelo niet de schoonheidsprijs. Zo stelde ook Gerard Hendriks. Hij woont al 47 jaar aan de Steynlaan. ,,De gemeente heeft op geen enkel bezwaarschrift , klacht of verzoek gereageerd.” Hij maakte begin dit jaar bezwaar tegen de plannen, maar kreeg geen reactie. Ook noemde Hendriks de moeraseiken beeldbepalende, vitale bomen die nog decennia meekunnen. Volgens hem prevaleert eigenbelang, ofwel vermeende overlast, boven het algemeen belang van CO2-reductie en de kosten die het kappen en het veranderen van de groenvoorziening met zich meebrengen. ,,We beginnen nu wel weer met een leeg vel. We hebben bestaand beleid waar we zoveel mogelijk recht aan willen doen,” zei Klappe uiteindelijk. ,,De kapvergunningaanvraag was al op stop gezet. We beginnen met een nieuwe start en een nieuwe procedure.”