Dakar Rally aangepast door Coronamaatregelen

ERMELO – Ermeloër Bram van Winkoop (24) zal ook de komende editie van de Dakar aanwezig. Het is voor hem de tweede keer dat hij een onderdeel is van het team van de tweeling Tim en Tom Coronel. Zondag drie januari 2021 gaat de tocht der tochten van start in Jeddah, Saudi Arabië en de rally duurt tot vrijdag 15 januari. Er gaan op drie januari vijfhonderdvijfenvijftig deelnemers beginnen aan wellicht de grootste uitdaging van het jaar. 

Op zondag 27 december reist Van Winkoop met het team af naar Jeddah. Ze vliegen met de door de organisatie gefaciliteerde chartervluchten omdat er vanwege COVID-19 geen ‘gewone’ vluchten naar Saudi Arabië vliegen. ,,Vanaf maart zijn we druk geweest met de opbouw van The Beast 4.0,’’ vertelt Van Winkoop aan Ermelo van NU. ,,Ondanks de coronamaatregelen zijn we de afgelopen maanden twee keer per week druk geweest om ervoor te zorgen dat alles gereed zou zijn voor Dakar 2021. Niet alleen The Beast, maar ook de assistentievoertuigen zijn weer onder handen genomen. Al met al hebben we een druk schema achter de rug en dat zorgde ervoor dat we de laatste weken met het hele team lange dagen hebben gemaakt om alles voor elkaar te krijgen. Een prestatie om trots op te zijn.’’ Eind november onthulden Tim en Tom Coronel hun nieuwe bolide voor Dakar 2021. Met de 'Beast 4.0' gaat de tweeling in Saoedi Arabië opnieuw de uitdaging aan. De wagen is op diverse punten weer verbeterd vanwege de ervaringen van vorig jaar. De ‘Beast’ is nu nog beter toegerust tijdens de aankomende 43e editie van de DakarRally. Voor Tim Coronel is het zijn veertiende Dakar, broer Tom reed de Dakar acht maal. De broers rijden, evenals vorig jaar, met startnummer 347. Vorig jaar reed de tweeling met het Maxxis Dakar Team hun beste Dakarresultaat ooit.

Quarantaine

Van Winkoop: ,,Dat de Rally anders gaat worden door alle coronamaatregelen staat vast. Zo moeten we bij aankomst twee dagen in quarantaine en zullen we tijdens de Rally meerdere malen worden getest. Ook voordat we afreizen moeten we een negatieve testuitslag kunnen overleggen.’’ Ook tijdens de bivak zijn de maatregelen streng. ,,Er worden zogenaamde ‘bubbels’ in het bivak opgezet om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken. Ook als team doen we er natuurlijk alles aan om niet besmet te raken. We zullen dus veel in ons eigen wereldje leven tijdens de Rally.’’ Ondanks alle voorbereidingen en forse tijdsinvestering, probeert Van Winkoop de maand december, naast zijn werk bij REMONDIS zoveel mogelijk thuis te blijven. ,,Het zou zonde zijn als ik, na alle tijd en energie die ik erin gestoken heb, niet mee kan omdat ik besmet ben geraakt.’’ Het team van Coronel heeft ten opzichte van vorig jaar een naamsverandering ondergaan. Het heet nu het Coronel Dakar Team door onder andere een nieuwe hoofdsponsor: Fource Automotive. Dit is ook terug te zien aan het nieuwe design op The Beast en de assistentievoertuigen. Van Winkoop is chauffeur van een van de servicetrucks.

Route

De Dakarroute gaat over 7.646 km die start en finisht in Jeddah, inclusief 4.767 km klassementsproef. Ondanks de coronacrisis hebben er zich toch nog veel deelnemers ingeschreven, met in totaal 321 voertuigen. Zestien ervan komen uit Nederland, waaronder de bolide van de gebroeders Coronel. Naast 108 motoren, 21 quads, 124 auto’s en SSV’s en 42 vrachtwagens, zijn 26 voertuigen ingeschreven voor de nieuwe categorie ‘Dakar Classic’, een categorie die open staat voor auto’s en vrachtwagens die vóór 2000 zijn gebouwd. Het parcours bevat geheel nieuwe etappes en is zo gemaakt om de lengte en het aantal snelle secties te verminderen. Daarbij legt het meer nadruk op de rij- en navigatietechniek. Het uithoudingsvermogen van materiaal en deelnemers wordt extra op de proef gesteld in een marathonetappe direct na de rustdag in Ha’il.