Creatief sportief hardlopen

ERMELO - Liefst 800 Ghanese en 1000 Ermelose basisschoolleerlingen gaan de strijd aan op de duizend meter hardlopen tijdens de Week van de HME, die van 29 mei tot en met 5 juni wordt georganiseerd. Maar belangrijker nog, men leert elkaar over en weer door het sportevenement goed kennen.

Dick Haan van Support4Ghansekids geniet als hij de eerste resultaten ziet van de filmpjes die door Ghanese schoolkinderen gemaakt zijn voor de leerlingen op de Goede Herderschool, de Arendhorst
en de Bernhardschool. „Dit is toch prachtig en creatief wat ze er van gemaakt hebben. En de spontaniteit spat er van af.” Haan heeft gelijk. Een aantal klassen zijn op een grasveld een estafette aan het lopen en de vrolijkheid staat centraal. Na afloop spreken een aantal leerlingen in het Engels hun leeftijdsgenoten in Ermelo toe. Ze roepen ze op om ook te gaan trainen. Haan: „Het woord Internationalisering staat op veel scholen als thema op het jaarprogramma. Maar wat is dat, Internationalisering? Veel scholen worstelen er mee. Wij hebben dankzij sportbedrijf Interactie Ermelo de verbinding van onze werkzaamheden in Ghana, kunnen koppelen aan drie Ermelose scholen. Interactie kwam op het idee omdat zij op acht lagere scholen de gymles verzorgen en bezig waren om met de scholen mee te gaan lopen met de Week van de HME. Het leuke is dat je die duizend meter overal ter wereld kan lopen want het is dit jaar een virtueel evenement. Iedereen loopt met een App de duizend meter op zijn moment, op zijn parcours. De tijd wordt geregistreerd. De organisatie van de HME dacht gelijk met ons mee en van het één kwam het ander.”

Cultuur

Jan Bosch organiseert het hardlopen voor de scholen in Ermelo namens Interactie. „Alle acht scholen waren direct enthousiast. Drie daarvan wilden meer en gaan met elkaar informatie over elkaars cultuur over en weer uitwisselen door middel van filmpjes. Dat regelt Dick met zijn mensen. Wij focussen ons op de organisatie van het lopen in Ermelo. Atletiekvereniging Athlos helpt door het leveren van tijdregistratiesystemen. De Rotaryclub Ermelo zal in de week dat we lopen, helpen met de tijdregistratie. Het is echt om kippenvel van te krijgen zoveel partijen denken en werken opeens met ons mee.” De organisatie van de HME coördineert en zorgt dat het past in de Mulderij Kidsrun die zij organiseren binnen de Week van de HME. „Wij zorgen ook voor een beker voor de snelste school in Ermelo en in Ghana. Verder zorgen wij voor 800 medailles voor de kinderen in Ghana maar dat kan ook weer dankzij de steun van een aantal Ermelose bedrijven,” aldus Dick van Leeuwen. Dick Haan weet dat de termijn waarin het project tot stand kwam feitelijk veel te laat was, maar is verbaasd over de flexibiliteit en daadkracht binnen de scholen in Ermelo en Ghana. „Het is een pilot maar als je nu al ziet hoe het allemaal loopt en hoe enthousiast iedereen mee doet, ongelofelijk. In Ghana zijn ze vast van plan volgend jaar ook weer mee te doen met een fysiek evenement. Het dorpshoofd heeft al beloofd een halve marathon uit te zetten en daarvoor alle wegen verkeersvrij te maken. De komende weken gaan ook de Ermelose scholen hun leven in beeld brengen en delen met Ghana. Daarmee hopen we echt het woord internationalisering handen en voeten te geven.”

Inschrijvingen

Het aantal inschrijvingen voor De Week van de HME loopt inmiddels op volle toeren en gaat al richting de 500. FC Horst doet mee met de jeugdafdeling (150 jongens en meisjes), College Groevenbeek doet met leerkrachten en leerlingen mee en OAK Advocaten zal met een team meedoen. Steeds meer partijen en individuen dagen elkaar uit. De Ermeloër Theo Knevel, al 20 jaar woonachtig op Bonaire, heeft bijvoorbeeld zijn vriend in Putten uitgedaagd voor de tien kilometer. Afstand en tijd worden gemeten met een App. Het levert je een klassering op en een grote kans op een prijs want onder alle inschrijvers worden meer dan 50 prijzen verloot, ingekocht bij HME sponsors die een moeilijk jaar hebben gekend. Opvallend is dat ook een grote groep wandelaars zich hebben aangemeld voor de Onderweegs&de Groot vijf kilometer. Inschrijven voor de week van de HME kan nog tot 27 mei.