Hardlopen en wandelen in alle werelddelen

ERMELO - De Week van de HME, een virtueel loopevenement als vervanging van de tiende editie van de Halve Marathon van Ermelo (HME) is met bijna 2600 deelnemers ‘wereldwijd’ een groot succes geworden. Groter dan de organisatie ooit had kunnen bevroeden.

„Vooraf waren de meningen binnen onze groep verdeeld. Sommigen hoopten op driehonderd deelnemers, anderen wisten zeker dat het zeshonderd deelnemers zou opleveren. Maar dit hadden we in de verste verte niet kunnen bedenken,” aldus voorzitter Abel van Willigen. De grote bulk zat hem in de scholierenloop die spontaan ontstaan was door de samenwerking met sportbedrijf Interactie Ermelo en Kids4Ghana. Het betekende dat een kleine duizend basisschoolleerlingen in Ermelo de Mulderij Kidsrun gelopen hebben, terwijl achthonderd leerlingen van drie scholen in Fentetaa Ghana datzelfde deden. Daarbij komt dat ook College Groevenbeek met ruim driehonderd leerlingen en leerkrachten streden in de van Panhuis Bouw competitie.

Persoonlijk Record

Van Willigen: „Het is zeker niet zo leuk als met ruim duizend lopers en een veelvoud aan publiek een loopfestijn te hebben in het dorp, maar we hebben wel ontzettend veel leuke reacties gekregen. Zoals van FC Horst, die meeliep met de jeugdafdeling, families die met elkaar een loopje hadden georganiseerd of van bedrijven die meededen. Opvallend was dat er ook veel de vijf kilometer gewándeld hebben.” De organisatie denkt er hard over na om volgend jaar een combinatie te maken van een groot evenement op zaterdag en mogelijkheden voor scholen om door de weeks een wedstrijdje te organiseren. Opvallende deelnemers waren er ook. Zoals René Pasman uit Ermelo die alle drie de afstanden aflegde en daarbij twee persoonlijk records liep. De winnaars bij de Onderweegs & de Groot 5 kilometer waren Jeroen Pasman (18:48) en Everine de Vries (22:40). De OAK tien kilometer was een prooi voor Koen van Elten (39:26) en Annebeth Roepman en Merel van Voorst- Goossensen (beide liepen 43:17). De Nero halve marathon werd gewonnen door Pepijn Bomans (1.22.16) en Margreet van Hoof (1.51.48).

IJsje

De Bernhardschool was de snelste van zes lagere scholen. Zij ontvangen een grote beker. Van de zes scholen werden ook de zes sportiefste klassen gekozen door de sportdocenten van Interactie. Die
klassen ontvangen een ijsje van cafetaria ’t Hoekje. Er liepen mensen mee van over de hele wereld. Bonaire, Equador, Vietnam. Dat was het voordeel dat dit jaar gekozen kon worden om op je eigen parcours te lopen via een GPS- App. Dit weekend zijn de prijswinnaars bekend geworden van de grote verloting. Een deel van de HME-sponsoren had prijzen ingekocht bij andere HME-sponsoren die ernstig te lijden hebben gehad van de corona-crisis.