Prachtig parcours levert mooie tijden op

ERMELO – Gisteravond, woensdag 10 mei, vond de Germano Veldwijkloop plaats. Een plaatselijke happening die veel atleten en liefhebbers trekt omdat het parcours gaat over het prachtige landgoed Veldwijk. Winnaar van de tien kilometer bij de 35+ was Bas Jan Stoute, voor hem een thuiswedstrijd.

Bas Jan Stoute won de wedstrijd, niet omdat hij als manager werkt bij GGz Centraal en ook niet omdat hij voorzitter is van de Stichting Halve Marathon Ermelo. Nee, hij liep in een persoonlijk record van 36,04 en was gewoon de snelste. ,,Leuk en ook mooi om over ‘mijn Veldwijk’ vier ronden van 2,5 kilometer met heel diverse lopers de wedstrijd te lopen,’’ vertelt Stoute. ,,Ik liep drie ronden op een tweede plek waarbij ik steeds dichter bij de snelste loper kwam.’’ Bij het ingaan van de laatste ronde kreeg Stoute een tip vanuit het publiek – hij oogt vermoeid – wat hem stimuleerde om aan te zetten. ,,Ik had nog voldoende kracht over om er op en erover te gaan, waardoor ik uitliep tot een verschil van uiteindelijk zo’n 30 seconden.’’ Stoute is enthousiast over het evenement. ,,Het parcours was goed uitgezet en er deden zelfs ook weer patiënten mee. Waar kan dat nog? Voor hen laagdrempelig instappen, maakt het een bijzonder evenement.’’

Wandelaars

,,Er deden in totaal 273 lopers mee, inclusief een groep wandelaars,’’ vertelt organisator Theo Bouw. ,,Daarnaast deden er ook kinderen mee, acht jongens en twee meisjes. En natuurlijk een groepje van onze patiënten.’’ Bij de patiënten was good-old Frits Riepma natuurlijk weer van de partij, dit jaar wandelde hij mee, maar had wel de snelste tijd. Ook de nu 68-jarige Jan Drijver doet al jaren mee, dit jaar liep hij de 2,5 kilometer in een tijd van 22.48. Bouw: ,,Ik kreeg heel veel hulp van de mensen van Athlos en natuurlijk weer van Jeanet Hendriksen die met haar ploeg, waaronder cliënten, met name de ondersteunende taken voor haar rekening nam.’’ Daarnaast werd Bouw als organisator enorm ontlast omdat Athlos de aan- en afvoer van wedstrijdmaterialen voor hun rekening hadden genomen, evenals het maken van de jury-indeling. Veel lopers gaven aan dat de sfeer wederom zeer gemoedelijk was. Het weer werkte daar natuurlijk ook aan mee, een goede temperatuur en voldoende zon om veel publiek op de been te krijgen.

Eeuwige roem

Naast GGz Centraal, deed dit jaar voor het eerst Germano Menswear uit Harderwijk als co-sponsor zijn intrede. ,,GGz Centraal sponsort het prijzengeld van de tien kilometer en Germano de startnummers, start- en finishdoek en de walnoottaart voor de vrijwilligers. Top en nogmaals heel erg bedankt,’’ aldus Bouw. De kinderen kregen een medaille en een zak snoep, de andere lopers kregen ‘eeuwige roem’. Winnaar van de H10 werd Tim Steenkamp uit Ermelo in 40:46. Bij de Dames 10 won Merel van Voorst-Goossensen in 41:17 en haar zus Annebeth werd tweede in 43:57. Bij de
Dames 35+ won Yvonne Klompmaker uit Ermelo in 44:51, Maarten Vierhout uit Nunspeet won de Heren 5 km in 16:39, de snelste dame op deze afstand was Wil Groeneveld uit Harderwijk in 18:18. Op de kortste afstand, 2,5 km won Dirkjan Klarenbeek uit Ermelo in 9.59 en Rozemarijn Swijnenburg uit de ‘stal Goossensen’ in 9:44. Bij de jongens (6-11 jaar)won Floris Remijn uit Putten in 10:18 en Indy Broersma uit Harderwijk op deze afstand in 10:10.

Athlos

Er waren veel Athlosatleten aanwezig bij deze loop. Na de coopertest van afgelopen maandag bij Athlos, was dit de tweede wedstrijd van de vier die meedoen voor het clubkampioenschap. Ermeloër Gertjan de Jong staat bij de mannen op kop in dit Athloskampioenschap.De complete uitslag van de Veldwijkloop is te vinden op uitslagen.nl