Met opgeheven hoofd terug naar Nederland

ERMELO – Hoewel het leek dat de coureur van de tweede Mammoet Rallysporttruck alleen de finish zou bereiken, gebeurde toch het onverwachte: de truck van Janus van Kasteren had dusdanige technische problemen dat er niet gestart mocht worden. 

Fysiotherapeut Klaas Staal reageerde teleurgesteld: ,,Het is over en uit. We zijn uit de race met de twee trucks. Helaas is Janus van Kasteren ook uitgevallen, er kwamen technische problemen die niet binnen de tijd opgelost konden worden.’’ Uiteraard hebben de monteurs van het Mammoet Rallysportteam zich uit de naad gewerkt om de truck voor de elfde etappe op tijd rally klaar te hebben, maar het mocht niet zo zijn. Staal: ,,De monteurs hebben gewerkt als beren, niet normaal. Helaas. We zijn er allemaal goed ziek van.’’ Tijdens de tiende etappe op dinsdag kreeg Van Kasteren te maken met een kapotte versnellingsbak. De truck werd gered door de Fransman Michel Boucou, die de Mammoettruck een groot deel op sleeptouw nam, maar moest dit uiteindelijk staken. Pas de volgende ochtend kwam de truck in het bivak aan, maar toen moest de versnellingsbak nog gerepareerd worden. Het team hoopte dat de coureur alsnog aan de start mocht verschijnen, maar ze waren niet op tijd klaar. Balen.

TopTeam

Ondanks de teleurstelling, kijkt Staal met veel plezier op de Dakar terug. ,, Het was verder wel een echte Dakar! Loeizwaar en veel uitvallers in de zware etappes. De oorspronkelijke gedachte van de Dakar Rally was dat er maar één aan de finish zou komen. Van alle deelnemers die ik heb gesproken, kreeg ik te horen dat een Dakar moet zijn zoals deze. De laatste twee jaar is het iets minder geweest doordat er veel etappes werden afgelast en de zandduinen ontbraken. Dit jaar was er zand genoeg! De race is op dit moment superspannend. Bij de trucks zit er tussen nummer 1 en 2 slechts een seconde. Dat zijn formule 1 verschillen.’’ Voor het team van Mammoet Rallysport is het klaar. De serviceploeg komt naar Chilecito en daarna reizen ze met de karavaan mee naar Cordoba. Staal: ,,Voor ons is het in ieder geval afgelopen. We hebben gedaan wat we konden! Nu Cordoba en dan naar Buenos Aires de spullen in de haven afgeven en maandag naar huis. Het was wel weer een avontuur, een tijd om nooit te vergeten.. Wat een top team hebben wij: Mammoet Rallysport!’’ De rallyformatie vliegt maandagmiddag om 16.40 uur (Argentijnse tijd) vanuit Buenos Aires naar huis. De ploeg wordt dinsdagochtend rond 10.00 uur (Nederlandse tijd) op Schiphol verwacht.