Fototentoonstelling mooiste sportfoto’s 2017

ERMELO – Korfbalfotograaf Winanda van Zwamen won gisteravond, tijdens het Sportgala, de prijs voor de beste sportfoto 2017. Ze zond een foto in van twee korfballers tijdens een wedstrijd Dindoa tegen NOVA.

Bij de Sportverkiezing van de gemeente Ermelo werd door de organisatie een nieuwe categorie ingevoerd: de sportfoto van het jaar. Hoewel de communicatie hierover wat laat op gang kwam, werden er toch twintig sportfoto’s ingezonden. De criteria waren niet al te moeilijk: het moest een foto zijn van een Ermelose sporter of sportploeg of tijdens een sportwedstrijd in Ermelo. De fotograaf mag zowel professional als amateur zijn. Door de vakjury, die bestond uit de fotografen: Jan de Roo, Sara Bosch en Natalie Overkamp werd niet alleen gekeken naar kwaliteit, maar vooral ook naar emotie en beleving. Door de jury werden drie foto’s genomineerd van de fotografen Theo Aalten, Winamda van Zwamen en Ronald Bonestroo. Uiteindelijke winnaar werd Van Zwamen (50). Haar foto voldeed volgens de jury het beste waar een sportfoto aan moet voldoen: ‘een prachtige foto waarbij de twee hoofdrolspelers haarscherp in beeld zijn gebracht met vaag op de achtergrond het publiek. In de foto zit alles wat een sportfoto nodig heeft: de passie en het fanatisme is echt te zien. En natuurlijk de onschuld van de tegenstander’. De foto werd gemaakt tijdens de wedstrijd Dindoa tegen NOVA op 6 mei 2017. Het was een wedstijd om het kampioenschap waarbij deze aan het eind nipt werd verloren door de Ermelose ploeg.

Tentoonstelling

Winanda van Zwamen fotografeert een jaar of 5-6 en doet met name sportfotografie. Ze vind alle sporten vind ze leuk om te fotograferen: 'als het maar beweegt'. Ze is lid van korfbalfoto.nl, wat betekent dat ze officieel fotografe is van de korfbalbond en fotografeert daarvoor wedstrijden op club, nationaal en zelfs internationaal niveau. Ze heeft bijvoorbeeld bij het korfbal EK en korfbal WK foto's gemaakt. Daarnaast fotografeert Van Zwamen ook voor de regionale kranten. Naast de foto’s van Winanda van Zwamen werden ook een foto’s van Theo Aalten, Ronald Bonestroo, Sebastiaan Gulliker, Aad van Schaijk en Jack Koning geselecteerd voor de fototentoonstelling. De tentoonstelling is de hele maand februari nog te zien in het Ermelose gemeentehuis, in de foyer van De Dialoog.