Goud voor tweeling Boeve tijdens synchroontoernooi

ERMELO - De 11-jarige Valerie Bosschart werd afgelopen weekend in het Duitse Sörup winnares van de 27e Internationale Ostsee-Pokal. Tijdens het zonnige Pinksterweekend waren zestien Sparta trampolinespringers aanwezig bij deze internationale wedstrijd. Valerie Bosschart wist in de Elite-categorie 11-12 jaar verrassend de titel naar zich toe te trekken. Maar ook de tweeling Anke en Tessa Boeve, die volgende week pas 15 jaar worden, verrasten door in het synchroontoernooi nu al het goud te winnen in de categorie 15 t/m 18 jaar.

In de categorie 11-12-jaar sprongen ook Eline Westhuis en Caro Binnerts hun toernooi. Zij wisten in deze zware categorie ook de finale te bereiken. Westhuis sprong daar haar beste oefening en behaalde achter Bosschart het zilver. Binnerts wist ook haar mooiste oefening neer te zetten en bereikte de 9e plaats in het eindklassement. Synchroon hadden Bosschart en Westhuis niet het geluk aan hun kant. Beiden maakten een fout in een van de twee oefeningen waardoor het talentvolle paar op de 38e plaats belandde in de categorie 11-14 jaar.

Uitstekend toernooi

Bij de 13-14-jarigen sprongen Jula Arends, Merel van de Kamp, Marilou van Iersel en Fleur de Rook. Jula Arends maakte haar debuut in Sörup met een nog wat moeilijke verplichte oefening. Op het eind ging het helaas fout, hetgeen resulteerde in een 22e plaats, maar de progressie in het toernooi werd zichtbaar op dag twee van het toernooi. Merel van de Kamp debuteerde ook en deed dat niet slecht. Ook zij maakte een klein foutje in de verplichte oefening, maar de keuze ging weer prima. Ze behaalde de 21e plaats in het eindklassement. Synchroon deden Arends en Van de Kamp mee en dat ging een stuk beter. In een zwaar toernooi behaalden ze de 24e plaats. Marilou van Iersel sprong voor het eerst een buitenlands toernooi en deed dat uitstekend. Ze sprong alle oefeningen uit en dat leverde de 16e plaats op in het eindklassement. Fleur de Rook die al eerder het toernooi aandeed, sprong een sterke wedstrijd en miste op een haar naar de finale (11e plaats). De Rook en Van Iersel had iets minder geluk in het synchroontoernooi. Van Iersel belandde halverwege op de mat en het paar daardoor op de 26e plaats in het eindklassement.

Podium

Bij de 15-16-jarigen sprong Tessa Boeve zich als 4e naar de finaleronde. Daar verliep haar oefening niet geheel naar wens en daardoor zakte ze terug naar de 6e plaats in het klassement. Zus Anke Boeve wist ook de finale te bereiken met vooral een sterke keuzeoefening. In de finale ging het prima, maar de beloning viel wat lager uit. Het eindresultaat was de 8ste plaats. Het synchroongoud van een dag later was voor beide dames een mooie goedmaker. Dani Mooibroek wist zich ook verzekerd van een plaats bij de beste 10. Op het eind van haar finaleoefening ging het mis, waardoor het plaats tien bleef. Rhodé van den Brink deed het ook prima in dezelfde categorie. Zij wist de 15e plaats te behalen in deze volle klasse. Door uitval van haar synchroonpartner vormde Van den Brink met Daniëlle Bogaards van Omnigym Assen een gelegenheidspaar. Nauwelijks een uur werd er geoefend en dat ging niet slecht. Het paar werd prima 11e, daarmee de finale net missend. In dezelfde categorie kwamen Jilde Hagen en Zara Dijkema aan de start. Zij sprongen twee prima oefeningen en behaalden de 24e plaats in het eindklassement.

In de categorie 17-18 jaar miste Gina van den Brink op een haar na het podium. De vierde plaats was echter uitstekend omdat Van den Brink een succesvolle poging deed voor een nieuwe moeilijkere oefening. Synchroonpartner Tamar Foppen deed het ook verrassend goed. Zij wist in de finale de 6e plaats te bereiken. Synchroon bereikten Foppen en Van den Brink bij 15-18 jaar de finale en haalden daar met een iets mindere oefening toch nog een prima 8e plaats.
Bij de seniordames (18+) sprong Tessa de la Parra. Zij had pech bij de uitvoering van haar oefeningen en behaalde de 38e plaats in het eindklassement.

Aanstaande zaterdag wordt in Apeldoorn de laatste kwalificatie voor het NK gesprongen. Een aantal springers van Sparta zijn al geplaatst, maar sommigen zullen daar hun beste beentje voor moeten zetten.