Professionele training voor Halve Marathon Ermelo

ERMELO - Bijna veertig deelnemers bereiden zich gezamenlijk voor op een van de afstanden van de Halve Marathon van Ermelo op zaterdag 2 juni. Met slechts een uitvaller is Paula Benders van Loopgroep Visie meer dan tevreden.

,,De veertig mannen en vrouwen die zich voorbereiden, doen dat voor de 21 kilometer, maar ook voor de 10- en 5 kilometer. Die van de 21 en 10 kilometer trainen met onze reguliere groepen mee terwijl de meeste 5 kilometer lopers in een groep lopen. Dat doen ze dan ook nog eens in diverse kleinere groepjes want er wordt er persoonsgericht getraind,’’ aldus Benders die weer blij is met het enthousiasme bij de deelnemers. ,,Het belangrijkste in het begin was om hen in te tomen. Iedereen wil altijd te snel, te lang en te hard. Wij letten juist vooral in het begin op houding en met de rem lopen. Laat eerst het lichaam, de gewrichten, de pezen en aanhechtingen maar wennen aan de loopbelasting. Dat zijn toch elke meter weer hele klappen.’’ Benders en haar trainers letten vervolgens erg op de ademhaling.

Afvaller

Alleen bij de 21 kilometerlopers is er een deelnemer afgevallen door een blessure. Benders: ,,Dat betekent dat de deelnemers zich goed aan de instructie gehouden hebben. Maar ik ben ook erg trots op de trainers die er veel tijd in hebben gestoken.’’ Your Way 2 HME is begin maart gestart met een voorlichtingsavond bij Intersport in Ermelo. Autobedrijf Versteeg Buurman, Intersport Ermelo en Gezondheidspraktijk Mesrits hebben vervolgens de kosten op zich genomen die aan de cursus verbonden waren.

Blessures voorkomen

Michel Eggenkamp van Gezondheidspraktijk Mesrits begeleidde menig deelnemer naar een blessurevrije voorbereiding. Meerderen deden een looptest bij Mesrits en dat bracht veel aan het licht. Hoewel hij niet met naam en toenaam genoemd wilde worden, vertelde één van hen wel graag iets over dat proces. ,,Ik kreeg hoe meer ik trainde, last van mijn bilspier. Michel heeft dit bekeken en stelde een loopanalyse voor. Vanuit meerdere cameraposities werd mijn lopen opgenomen. Een week later had Michel de analyse klaar. Er bleken drie hele bijzondere dingen aan de hand die met mijn landing te maken hadden. Ik kwam zeg maar, elk landing permanent met mijn voorvoet voor mijn heup terecht kwam. Daardoor remde ik elke stap af in plaats van dat ik snelheid maakte. Met een hele simpele oefening kreeg ik die landing beter onder de knie en was ik ook direct van mijn klachten af. Nu kan ik alsnog op 2 juni de tien kilometer probleemloos gaan lopen.’’ Eggenkamp is dik tevreden met de opkomst. ,,Diverse mensen hebben een loopanalyse laten uitvoeren. Het bracht veel problemen aan het licht. Wij zijn een van de weinigen die zo’n totaalanalyse doet. Veel richten zich alleen op de voetlanding. Deze videoanalyse belicht het hele lichaam. Samen met de kennis die wij hebben over sportfysiotherapie en manueel therapie levert dat een totaalplaatje op.’’ Paula Benders kijkt uit naar 2 juni.,,Dan gaat het gebeuren. We gaan de deelnemers ook op de dag zelf nog begeleiden. Zij moeten het dan gaan doen. Maar het belangrijkste is echter dat ze gaan genieten.’’