Oudste deelnemer wil anoniem blijven

ERMELO – De Vierdaagse van Nijmegen wordt dit jaar voor de 102e keer georganiseerd. Ermelo van NU heeft de afgelopen jaren verschillende sportieve Ermeloërs gevolgd tijdens hun prestaties in de grootste wandelmars ter wereld. Uiteraard volgen we ook dit jaar weer een aantal wandelaars.

Ermelo van NU gaat de komende week een aantal Ermeloërs volgen tijdens hun sportieve prestatie. We volgen Marian van Soolingen (die zich recent nog verstapte waardoor deelname twijfelachtig was. Maar ze gáát lopen!), de neven Chris en Richard van Buuren, Elbert Epe, Dingo Kist en Bas van der Mooren. Maar ook Han Wilhelm en Etelka Oortwijn. Eigenlijk is deze laatste geen Ermelose, maar wie kent haar niet? Ze is eigenaresse van Leene Schoenen en tassen en loopt dit jaar voor een goed doel: Alzheimer Nederland. Ongetwijfeld lopen er nog meer Ermeloërs met de Vierdaagse mee, maar we kunnen natuurlijk niet iedereen gaan volgen. Het moet wel een beetje exclusief blijven!

Record

Voor deze editie van de Nijmeegse Vierdaagse hebben zich 47.431 mensen ingeschreven, waarvan 27.548 (= 58,08%) man is en 19.883 (= 41,92%) vrouw. Het aantal militairen is zesduizend. Vorig jaar deden er 44.680 wandelaars mee waarvan 38.409 mensen de tocht hebben uitgelopen (8,63% uitvallers). Nog enkele feitjes: Er lopen 82 verschillende nationaliteiten mee, bij de militairen lopen 28 verschillende nationaliteiten. In totaal zullen er 84 verschillende nationaliteiten deelnemen aan de 102e Vierdaagse, een record! Het lukt de organisatie elk jaar weer om nieuwe nationaliteiten binnen te halen, dit jaar doen wandelaars uit Eritrea, Gambia, Oman, Palestina en Tanzania voor de eerste keer mee.

Leeftijd

Deelnemers in de leeftijd 51 t/m 60 jaar zijn in de meerderheid, namelijk 11.190, gevolgd door wandelaars in de leeftijd 61 t/m 70 jaar (11.124). Er lopen dit jaar drie mannen van 91 jaar en ouder mee en 3.117 deelnemers in de jongste leeftijdscategorie 11 t/m 20 jaar. Zes lopers zijn elf jaar en worden op 31 december twaalf. De oudste deelnemer (iemand van 92 of 93) wil niet bekend gemaakt worden. Hij (of zij) wil namelijk anoniem aan de wandeltocht meelopen en heeft bij de organisatie een beroep gedaan op de nieuwe privacywetgeving. Er doen overigens 25 rolstoelers mee. Tien deelnemers hopen volgende week hun vijftigste kruisje uitgereikt te krijgen. Een bijzondere medaille een oranje geëmailleerd gouden kruis met kroon en een witte lauwerkrans. Het nummerplaatje bevat het getal 50 en heeft een geparelde gouden rand. Bert van der Lans (86) liep vorig jaar voor de zeventigste keer mee, dat had nog nooit eerder iemand voor hem gedaan. Hij loopt dit jaar weer mee en hoopt dan zijn 71e Vierdaagse uit te lopen. Overigens lopen er 39 deelnemers voor de veertigste keer mee. Ook al een prestatie op zich. In totaal lopen er 15.379 deelnemers hun eerste Vierdaagse, ongeveer een derde van het totaal aantal wandelaars.

Het weer

Zoals het er nu naar uitziet zal het weer tijdens de Vierdaagse 2018 een beetje wisselen. De verschillende weermensen spreken elkaar enigszins tegen. Waar ze het wel over eens zijn is dat de temperaturen rond de 25 graden zullen zijn. Maar, dan komen de verschillen: de ene meteoroloog verwacht de eerste dagen regen, de ander is wat gematigder met 65% kans op buien. In ieder geval zullen er geen extreme weertypen te verwachten zijn.
Blijf Ermelo van NU volgen voor berichtgeving vanuit de Vierdaagse van Nijmegen.