Sporters verdienen nieuwe belts

ERMELO - Afgelopen weekend bezocht Carlos Toyota, hoofddocent Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) de hoofdvestiging Budo Academy Physical in Ede. Enkele sporters van Budo Academy Physical Ermelo werden getest en ontvingen hun nieuwe belts. Braziliaans Jiu-jitsu (BJJ) is in Nederland een nog niet zo bekende Martial art, maar is wereldwijd zeer populair. BJJ is voornamelijk gericht op grappling: het grondgevecht.

Een afvaardiging uit Ermelo heeft dit weekend deelgenomen aan de gegeven seminars en belt tests. Vrijdag was het direct de beurt aan de hoog gegradueerden Marco Quereveld, Minh Ho en Ermeloër Erik van der Wal. Vanaf 14.00 werden zij bevraagd en werden hun vaardigheden getest tot zij om 21.00 hun promotie Black Belt BJJ mochten ontvangen. Zondag werden de overige kandidaten uitvoerig getest, waarbij Leon Jansen, sportman van het jaar 2018 in Ermelo, bevorderd werd tot Brown Belt, Davey van Beek, Wouter de Jong en Thomas Nikkels ontvingen hun Bleu Belt en Lisanne Heerema en Noor Oosterhoff haalden de hoogste graad binnen de jeugd, Green Belt. Binnen de Budo Academy Physical wordt de oude stijl van het BJJ gegeven welke gebaseerd is op zelfverdediging. Hoofddocent in Ermelo Erik van der Wal is zeer trots op de behaalde resultaten, maar benadrukt dat dit pas het begin van een lange leerweg is.

Graduatie systeem

Carlos Toyota is een Braziliaan die woont in Japan en een directe leerling van Osvaldo Alves, een rode bandhouder. Overigens is het bandensysteem bij BJJ anders georganiseerd dan in de meeste disciplines. Het is de leraar die bepaald op wat voor een niveau de leerlingen zich bevinden. De linage van de leraar is bij Budo academy Physical heel duidelijk. Het is Carlos Toyota die toezicht houdt op graduaties binnen de Budo Academy. Carlos Toyota is weer leerling van Osvaldo Alves (Copacabana Brazilie) een rode bandhouder. De leraar beoordeelt het niveau van de leerling mede op basis van zijn kennis en kunde, niveau tijdens oefenpartijen in de Academy en wedstrijdresultaten. De leerling begint met de witte band en komt vervolgens via blauw, paars, bruin, zwart, zwart/rood misschien ooit bij rood.