Meer lopers dan ooit in Ermelo

ERMELO - De organisatie van de negende editie van de Halve Marathon Ermelo rekent zaterdag op een opkomst van meer dan duizend deelnemers en dat is een absoluut record na de 900 van vorig jaar. 

Het loopevenement is duidelijk aan een opmars bezig want na de eerste vier jaar gemiddeld 100 deelnemers te trekken, veranderde dat toen het evenement verschoven werd van de Drieërweg naar het centrum van Ermelo. Toen liepen de inschrijvingen gestaag van 300 naar 500, van 500 naar 900 en nu dus ruim duizend. Dit aantal is gebaseerd op de aanmeldingen tot nu toe en dat de organisatie verwacht dat zich vrijdagavond en zaterdag nog veel mensen na-inschrijven. Mede ook met het oog op het mooie weer. Voorzitter Bas Jan Stoute is content met de laatste ontwikkelingen die vanaf zondag razendsnel gingen. ,,Ik verwacht over de 900 voor-inschrijvers wat tot en met vandaag kon. Wij zijn overal op berekend. We zijn erg blij met veel vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen. We hebben het secretariaat kunnen huizen in een nieuw appartement in de Verbinding 3, tegenover De Molenaer en hebben geleerd van vorig jaar. Het uitdelen van de startnummers en shirts denken we nu efficiënter te kunnen doen.’’ De voorzitter wil, zeker vanwege de te verwachten temperaturen iedereen oproepen om zich goed voor te bereiden. ,,En neem voldoende vocht.’’ Stoute geeft aan dat het verstandig is om op tijd te komen zodat de startnummers op tijd opgehaald kunnen worden.

Outsider

De meeste inschrijvingen zijn er voor de Onderweegs & de Groot 5 kilometer, ruim 400. Daarna volgt de OAK advocaten tien kilometer, maar opvallend is dat ook bijna 200 mensen meelopen met de Nero 21 km. Daar loopt ook een deelnemer mee van 77 jaar die zich met het initiatief YourWay2HME heeft klaargestoomd met Loopgroep Visie voor zijn eerste Halve Marathon ooit. De Rabobank BusinessRun telt 20 teams. Daarvan is team de Molenaer de te kloppen ploeg met onder meer oud- Ermeloër Ernst van Beekhuizen die al vele jaren in het Amsterdamse woont. Titelverdediger Barbershop Nero lijkt verzwakt door het ontbreken van topatleet Wilfred Verhagen uit Woerden. In dit team zitten echter enkele opvallende Ermelose namen. Susanne van Leeuwen gaat zich opwarmen in Ermelo voor het NK 5 km een week later en met Annebeth Roepman staat een tweede sterke dame aan de start. Team Stukadoorsbedrijf van de Kamp is een outsider die aast op een ‘foutje’ van anderen. De winnaar van de Nero Halve Marathon bij de mannen, staat ook dit jaar aan de start, Frank Eikenaar van PEC Zwolle. Bij de dames is Kirsten Hogebrug de favoriet. Deze ex-inwoner van Ermelo pakt dan de hoogste score voor het Rabobank Randmeren circuit. Dat doet ook Marit van de Broek op de tien kilometer. Kortom, het beloofd in de top maar ook in de breedte een boeiend gevecht te worden tegen de elementen.

Water

De organisatie zal extra maateregelen nemen met het oog op de verwachte warmte. De brandweer van Ermelo staat weer met een sproeier op het parcours en Bid Food en Albert Heijn Ermelo zorgen voor waterflesjes op het parcours. BasJan Stoute roept de bewoners van de Koninginnebuurt op om de lopers verkoeling aan te bieden als het erg warm wordt. ,,Rol de tuinslangen maar vast uit.’’ De startnummers en shirts zijn al op vrijdag vanaf 19.00 uur op de halen. Dat scheelt zaterdag veel wachttijd. Men kan ook voor een ander het shirt ophalen op basis van een naam. Het secretariaat is vanaf 13.00 uur open tot drie kwartier voor de start van de afstand.