Eerste Nederlander op het hoogste niveau

ERMELO - Martijn Bouwman is de eerste Nederlander die het hoogst haalbare in het Combat Survival Commando Krav Maga (CSCKM) heeft behaald. Hij kreeg afgelopen week zijn Instructor level 8 certificaat. Hiermee schreef de Ermeloër geschiedenis. 

Bouwman: ,,Het was een hele zware opgave. De eerste dagen begonnen om 05.45 met een uur en 15 minuten een hele intensive workout. Daarna werkten we aan technieken en straat scenario's."  Het gehele traject stond onder leiding van Moni Aizik, de ontwikkelaar van het zelfverdedigingssysteem waarin hij verschillende stijlen samenvoegde.

Slapen

Uiteindelijk voltooide Martijn Bouwman de volledigee cursus met een uitdagende 70 uur. ,,We mochten niet slapen en werden dus dag en nacht bezig gehouden met zware fysieke oefeningen." Zo moesten de mannen brancards dragen en een auto duwen, maar ook veel rennen. Ze werden aangevallen door drie vechters die er hard in gingen. ,,Afmattend..." aldus de Ermeloër. ,,Steeds werden we geroepen om vragen uit de technieken juist te beantwoorden. Met veel doen en geen slaap vergt dit echt een juiste focus van je." Deze uitdaging heeft Bouwman tot het uiterste gedreven. ,,Het was zowel fysiek als mentaal erg zwaar."

Energie

Ook qua eten werd alles aan banden gelegd. ,,Tijdens de 70 uur kregen we één sinaasappel, twee vijgen en zes amandel nootjes.Dit moesten we goed verdelen over de dag. Ik heb pas woensdag begin van de avond wat gegeten om de energie op te laden. Donderdag hebben we bij Masada een berg beklommen en daarna na het trainen en drie uur reizen, ook zonder slaap, was daar de ceremonie." Het was een megaprestatie. ,,We hebben het gehaald," aldus een euforische Bouwman.