De Veluwse 'Ryderscup' wordt jaarlijks terugkerend evenement

ERMELO – Drie weken na het Ermelo’s Golfkampioenschap, houdt De Boterlap op zaterdag 13 juli haar eigen kampioenschap: De Boterlap Cup. Dit prestigieuze golftoernooi wordt eveneens gehouden op Ermelo’s eigen golfcourse The Links Valley.

Jarenlang organiseerde De Schout van Ermel het Schout Open Tennistoernooi met veel deelnemers en een groot feest na afloop. ,,Maar doordat ik niet meer kan tennissen is de lol er een beetje van af,’’ vertelt Jan Andries van Bentum van De Boterlap. ,,Ik ben daarom gaan golfen en het spelletje heeft me zo gepakt, ik ben er helemaal gek van.’’ Van Bentum zag op televisie de Ryders Cup, een groot internationaal toernooi waar topgolfers in teamverband aan deelnemen. ,,Van oorsprong was het een wedstrijd tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maar in 1979 werd het een wedstrijd tussen de VS en Europa.’’ Van Bentum vertelt hier enthousiast over en maakt dan zijn punt. ,,Hoe leuk zou het zijn wanneer het team Boterlap Harderwijk tegen team Boterlap Ermelo speelt?’’ En dat werd het: De Boterlap Cup. De organisatie is in handen van Omar Dahak, Ferry Schwab en Jan Andries van Bentum.

Winnaar

Maanden geleden werden de agenda’s getrokken en kwam de organisatie uit op zaterdag 13 juli. De teamcaptains Jan Andries van Bentum voor team Ermelo en Ferry Schwab voor team Harderwijk hebben hun teams samengesteld, waarbij ieder team uit 24 spelers bestaat. De spelers zijn op persoonlijke titel uitgenodigd om deel te nemen aan deze cup. Team Harderwijk speelt in blauw tenue en Ermelo in wit. Van Bentum, met handicap 20 een niet onverdienstelijk speler: ,,En natuurlijk hebben de captains naar goede spelers gezocht. Zo hebben wij onder andere Jeroen Schuur (single handicap) en Henk van de Brink (single handicap). Je wilt toch goed voor de dag komen,’’ lacht Van Bentum. Maar ook de winnaar van het Ermelo’s golftoernooi 2017 en 2019, Henk Lubbersen (handicap 19) is in het team Ermelo opgenomen. Het zijn gemengde teams dus er spelen zowel mannen als vrouwen in de beide golfteams. ,,We hebben ook twee vrouwelijke Ermelose toppers: Ellen van de Brink en Annet Kistjes,’’ vertelt Van Bentum. ,,Maar de andere teamleden zijn natuurlijk ook gescout op kwaliteit.’’

Heen en terug

Het is de bedoeling dat De Boterlap Cup een jaarlijks terugkerend golfevenement wordt, het ene jaar in Ermelo, het jaar daarop in Harderwijk. Van Bentum: ,,Het mooie is dat beiden een prachtige golfbaan in hun gemeente hebben liggen. Al is de baan van The Links Valley, vanwege de bijzondere heen- en terugbaan, in mijn ogen wel wat specialer.’’ Het toernooi om de Boterlap Cup begint om 12.00 uur met de teampresentaties. Na de lunch wordt om 13.30 uur afgeslagen en speelt men tot maximaal 18.00 uur. De prijsuitreiking zal om 19.00 uur plaatsvinden in De Boterlap Ermelo.