Niet alleen files, maar ook veel fietsen

ERMELO – De dag van Groesbeek, de Zevenheuvelenweg, volgens velen de zwaarste dag. Toch vielen er dit jaar minder mensen uit op deze dag dan vorig jaar. De Ermeloërs liepen vol enthousiasme deze bergetappe door bergen en dalen. Han Wilhelm heeft overigens wel een tip voor de organisatie.

  ,,Het is vanaf Groesbeek filelopen,’’ vertelt het Ermelose raadslid. ,,Het zou interessant zijn om ook de route op de derde dag eens andersom te lopen (net zoals men een paar jaar geleden met de eerste dag heeft gedaan). Dan krijg je een betere spreiding over het parcours en geen files op het einde.’’ Er zijn niet alleen heel veel wandelaars en publiek, maar daardoor ook heeel veeel fietsen. ,,Een opgave om daar jouw fiets uit te halen,’’ verzucht Bert van Panhuis. ,,Verder vandaag super gelopen over de zeven heuvelen, én nog steeds blaarloos.’’ De derde dag is de mooiste, maar ook de zwaarste dag, vindt Marian van Soolingen. ,,Bergje op, pfff zwaar met de benauwdheid. Maar bergje af weer even bijkomen en hop naar de volgende. Heerlijk gelopen en we waren mooi om half 1 binnen en dat met een late start.’’

Toch een blaar

Ina en Sven Vliek hebben de derde dag ook gehaald, het ging goed ondanks dat Sven het wel pittig vond. ,,En nu op naar de laatste dag.’’ Gisteren waren er wat zorgen over de rechterkuit van Dingo Kist. Maar hij was tevreden: ,,Vandaag was weer een mooie dag. Mijn kuit heeft het redelijk gehouden. Ik heb er alle vertrouwen dat het morgen gaat lukken.’’ Voor debutant Tamara Dijkstra was de Zevenheuvelenweg ook een enorme belevenis. ,,Veel over gehoord en nu dan zelf beleefd! De dag begon rustig, ik was niet vooruit te branden en de eerste 20 km waren ook best saai. Bij stop 2 hebben we de beentjes omhoog gedaan en vanaf hier werd het ook feest! Er was weer van alles te beleven met uiteindelijk de veel gevreesde zeven heuvels. Nou, ik vond het leuk! Dat was weer eens wat anders, andere spieren en ander landschap. Wij liepen met de militairen mee en zaten in een soepele flow. Kortom, dag drie was voor mij super! We hadden late start en waren om vier uur binnen. O ja, ik heb toch nog een blaar laten prikken!
Op naar dag 4, vroege start.''

Via Gladiola

Op deze derde dag zijn 1.111 deelnemers niet gestart of uitgevallen en lopen er morgen nog 41.580 deelnemers. Dit zijn er zelfs meer dan vorig jaar. Morgen wacht de deelnemers een heldenontvangst op de Via Gladiola. Maar eerst moet er nog wel een etappe worden gelopen: de Dag van Cuijk. Het weer op de vierde wandeldag wordt warm, van 17 tot 20 graden C bij de start. Verder flinke zonnige perioden met in de middag kans op een enkele bui. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 25 graden C.