Seizoensplanning ONK Poker en Team Poker Kampioenschap op de schop

ERMELO – Zaterdag 7 en zondag 8 september is de aftrap van het nieuwe seizoen van het Open Nederlands kampioenschap Poker van start in Hotel De Heerlickheijd van Ermelo. Het seizoen is nu van september tot juli en wordt niet meer in de te korte vijf maanden gespeeld. 

De planning van het Open Nederlands Kampioenschap Poker en het Nederlands Team Kampioenschap Poker is op de schop gegaan. Het was voor de organisatie niet meer haalbaar om de 150 voorrondes in vijf maanden te 'proppen'. Het seizoen wordt nu afgetrapt in het eerste weekend van september en duurt tot het eerste weekend van juli. In het nieuwe seizoen worden zowel de landelijke kick-off als de finale van beide evenementen in het zelfde weekend gehouden. Het seizoen wordt afgetrapt in het eerste weekend van septemberen het seizoen gaat tot het eerste weekend van juli duren.

Succes

In januari 2015 werd het allereerste seizoen van het Open Nederlands Kampioenschap Poker (toen nog Nederlands Amateur Kampioenschap Poker) afgetrapt. Honderd pokerspelers streden toen tegen elkaar om de eerste pokerkampioen van Ermelo te worden. Deze voorronde werd toen gewonnen door de uit Zutphen afkomstige David Buist. Het succes van het ONK Poker is de aanleiding geweest om de planning van het Kampioenschap flink te wijzigen. ONK Poker organisator, Mathijs Jonkers: ,,In het eerste seizoen vonden er 75 voorrondes plaats en deden er meer dan 4.500 deelnemers mee. 5 jaar later is dit aantal verdubbeld naar 150 voorrondes en gaan we dit seizoen naar verwachting over de 10.000 deelnemers heen. Het seizoen duurt van januari t/m mei. Dit seizoen betekent dit dat er dus erin ongeveer 140 dagen, 150 voorrondes door het hele land plaats vinden. Het bleek dit seizoen dat het ontzettend moeilijk was om die 150 voorrondes op een goede manier te kunnen plannen. Daarbij is gebleken dat ook het komende seizoen er de potentie is voorhet Kampioenschap om verder te groeien, maar het lukt simpel weg niet om meer voorrondes te organiseren in de maanden januari t/m mei. Daarom moest dit anders."

Teamkampioenschap

Er was echter nog een aanleiding voor deze wijziging. Jonkers: ,,Naast het ONK Poker hebben we ook het Nederlands Team Kampioenschap Poker. Vanuit de signalen van spelers kwamen we tot het idee om het Team Poker en Individuele Kampioenschap synchroon met elkaar te laten lopen. Op deze manier kunnen we onze community gedurende het hele jaar bedienen met het individuele kampioenschap en kunnen de spelers die elkaar bij het individuele kampioenschap tegen komen met elkaar een team gaan vormen om vervolgens ook mee te doen aan het Team Kampioenschap. Daarnaast zijn de wintermaanden prima om gezellig een potje poker te spelen. We vonden dus dat we deze maanden aan het seizoen moesten trekken. Zodoende kwamen we tot een seizoensopzet die lijkt op het verloop van de KNVB Eredivisie. Het begint in september en het eindigt in het eerste weekend van juli." Zaterdag 7 september 2019 is de Kick off Open Nederlands Kampioenschap Poker 2019-2020 en op zondag 8 september volgt dan de Kick off Nederlands Team Kampioenschap Poker 2019-2020.