Nieuwe Trial met wat schoonheidsfoutjes

ERMELO - De Heideloop was twintig jaar een begrip in de Regio. De populariteit nam echter af en organisator Henk Mentink besloot er een trailrun van te maken. Dé hit in hardlopend Nederland. Honderdvijftig deelnemers genoten van de cross over Oud- en Nieuw Groevenbeek. 

Mentink was na afloop dik tevreden. Vooral omdat hij aan alle kanten bedankt werd en de mensen dus een mooie ochtend hadden gehad. Toch kent hij inmiddels ook de andere kant van de medaille als het om trailruns gaan. ,,Ik heb mijn neus flink gestoten tegen Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer. Ongekend. Ze vragen gewoon 20% van het inschrijfgeld. Ik ben daar wel van geschrokken.’’ Op dat moment wordt hij aangesproken door een dame van Landschapsbeheer. Mentink blijkt op enkele bomen een pijl te hebben getekend met een krijtje. ,,Dat mag niet ook al heb ik nadrukkelijk gezegd dat dit na een regenbui al weer verdwenen is.” De lopers zelf hebben genoten. De een na de ander die over de streep komt, vond het parcours prachtig te vinden. Zoals de winnaar bij de 15 kilometer, Klaas van Pijkeren.

Lusje

De 41-jarige atleet uit Dronten komt vaak hardlopen op de Veluwe. ,,Ik vond de trail in Nunspeet net even iets mooier omdat daar meer klimwerk in zit, maar complimenten hoor. Dit is genieten. Vooral die hei. Man, man. Wat is dat toch mooi”. Mentink hoort het dankbaar aan. ,,Vanmorgen zag je maar weer wat voor een vreemde mensen je toch op deze wereld hebt. We hadden de bordjes nog niet opgehangen of er waren er een paar al weer omgedraaid. Wie doet nu zoiets?’’ Een deelnemer komt bij Mentink vragen of het klopt dat de vijftien kilometer eigenlijk 14 kilometer en een beetje was. ,,Ja, bij het uitzetten vanmorgen werden we door een landeigenaar gewezen op het feit dat we een stukje pad over zijn eigendom liepen. We hadden wel vergunning, maar niet van hem. Daardoor moesten we een lusje afsnijden en werd het iets minder.’’De atlete moet er om lachen. ,,Helemaal goed joh, een kilometer meer of minder is helemaal niet erg, als ik maar niet de enige ben.’’

Winnaar

Winnares bij de 15 kilometer was Selina de Vries uit Soest. Snelste Ermeloërs werden Eduard Riezenbos en Yvonne Klompenmaker. Winnaars van de 7,5 km werden Lia Wijnberger uit Arnhem en Paul Brundel uit Amersfoort. Daveny de Groot en Jeroen Vink waren de snelste Ermeloërs op deze afstand.