Geen risico’s nemen voor vrijwilligers en deelnemers

ERMELO – Jaarlijks worden er door de Veluwse Wielervereniging diverse fiets- en moutainbiketochten georganiseerd. Door Corona stond alles echter stil. Er scheen nog een beetje hoop voor tochten na 1 juli, maar uiteindelijk heeft de organisatie besloten alle tochten voor 2020 af te gelasten.

Vanaf 1 juli is het verbod voor toertochten opgeheven. Om een toertocht in corona-tijd goed te laten verlopen heeft de NTFU het protocol ‘richtlijnen voor toertochten’ opgesteld. ,,Nadat bekend was dat het organiseren weer mogelijk was, zijn betrokken toerleiders en commissies aan de slag gegaan om te kijken in hoeverre het écht mogelijk is om deze tochten te organiseren,’’ vertelt voorzitter Andries Jansen. ,,Uitgangspunt daarbij was: ‘we gaan ze organiseren, tenzij....’. Met dat in het achterhoofd is er gekeken naar de praktische toepassing van het protocol én de mening van alle betrokken vrijwilligers. Gaandeweg is daarbij het aanvankelijk enthousiasme omgeslagen in risico's en zorgen. Uiteindelijk hebben beide commissies onafhankelijk van elkaar het bestuur geadviseerd om de HTE en de MTB-tochten voor dit jaar te annuleren.’’ Dat betekent dat de MTB tochten in oktober, november en december en de Herfst Tocht Ermelo (HTE) geannuleerd zijn.

Enthousiasme

Deze adviezen zijn unaniem besloten en werden zonder enige twijfel door het bestuur overgenomen. ,,Wij zijn een vereniging voor en door vrijwilligers en willen vooral dat zowel zij als onze deelnemers plezier aan onze evenementen beleven,’’ vervolgt Jansen. ,,En op het moment dat diezelfde vrijwilligers dusdanige zorgen en risico's zien voor zowel deelnemers als hunzelf, is het voor ons vanzelfsprekend dat we dat als bestuur respecteren. Uiteraard is dat na het eerder annuleren van de Ermelose Klim Toer en de Vuursche Vallei Tocht een behoorlijke teleurstelling. Zeker als je je bedenkt dat dit betekent dat we dit jaar geen enkele tocht organiseren. Aan de andere kant is er ook trots. Onze vrijwilligers hebben er alles aan gedaan om het toch mogelijk te maken en samen zijn we tot dit besluit gekomen. Het enthousiasme voor komende tochten en nieuwe initiatieven is er alleen maar groter door geworden.’’