Goede opmaat voor NK Jeugd

ERMELO – Afgelopen weekend deden zes schermers van Fencing Ermelo mee aan het NK in Amsterdam. Onder hen waren maar liefst vijf schermers die ook bij de jeugd speelgerechtigd zijn. Er werden de nodige rondes overleefd, twee Ermeloërs schopten het zelfs tot de top 16. 

Op zaterdag werd afgetrapt met een pouleronde. Bij de heren startten Matthijs de Vries (30), Maxim Zewe (19), Arnout Post (18), Tristan Dekker (18) en tot slot Zeb Visser (14), die debuteerde op het NK. Bij de dames startte Lilla Gyovai (16). De poulerondes verliepen goed. Alle schermers wisten zich te kwalificeren voor het tableau, de knock-outfase. Vooral voor Visser een mooie prestatie op zijn eerste NK. Zewe was dicht bij directe kwalificatie voor de laatste 16, maar werd met minimaal verschil veroordeeld tot het schermen van eliminaties.

Klus klaren

In die eliminaties was Zewe wel de eerste ronde vrijgesteld, net als De Vries. Voor Visser eindigde zijn toernooi in de eerste eliminatie, Jasper Videler was met 14-11 te sterk. Post en Dekker wisten hun tegenstander wel uit te schakelen en kwamen een ronde verder. Voor hen viel het doek in hun tweede eliminatie. Dekker verloor van junior Niels Roubailo en Post wist niet te winnen van Björn Blaas, die een dag later het brons in ontvangst mocht nemen. Zewe en De Vries overleefden het wel en moesten nog één ronde overleven om zich bij de beste 16 te scharen. Voor De Vries was dit net teveel gevraagd, hij verloor met 15-9. Zewe klaarde de klus wel, hij schakelde Edwin Treffers uit met 15-10. Later op de dag kwalificeerde ook Gyovai zich voor de beste 16 op basis van haar resultaat in de poule.

Geen grip

Zondag startte de top 16 meteen met eliminaties. Zewe trof Levi van Winden, in wie hij een week eerder zijn meerdere moest erkennen. Hij vond dit keer niet de oplossing. Van Winden wist de voorbereiding op de aanvallen van Zewe goed te storen en schakelde de Ermeloër uit. Gyovai mocht het opnemen tegen de als vierde geplaatste Isaura Sizoo. Ze wist in het begin van de partij geen grip te krijgen op haar tegenstander, die verdedigend speelde. In de laatste minuten kroop Gyovai nog dichterbij, maar het was met 15-12 net niet genoeg om Sizoo te verslaan, die later op de dag het goud veroverde.
Voor vijf van de zes schermers was dit NK een mooie opmaat voor het NK jeugd, dat over drie weken gehouden zal worden. Alleen De Vries mag dan niet meedoen, hij zal als coach aanwezig zijn.