WerkCentraal

Duik in het verzet met de theaterwandeling

ERMELO – Illegale kranten, gestolen bonnen en documenten. Hiermee komen de deelnemers aan de theaterwandeling Spoor van Verzet in aanraking. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest dit stiekem worden vervoerd.

Koeriersters van het verzet transporteerden deze voorwerpen vaak in de dubbele bodem van een kinderwagen. Het verzet bedacht van alles om niet op te vallen. En dat hebben de makers van dit evenement ook gedaan. Vraag is wie je kunt vertrouwen en wie niet.

Straat als podium

Tijdens de herfstvakantie, op vrijdag 16, 17, 23 en 24 oktober, is er in Ermelo een bijzondere reis door de tijd. Tijdens een wandeling van ongeveer 3 kilometer maak je kennis met een WO2 verhaal. Acteurs van theatergroep Spiegel gebruiken de straat als podium. Daniël Hootsmans (HD-Rent) zorgt ervoor dat onderweg een en ander wordt uitgelicht. ,,Het wordt echt gaaf,” vertelt Lorenzo, een van de jongste acteurs. ,,Je gaat wat beleven!” De wandeling is dan ook heel geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. ,,We zien in de kaartverkoop veel gezinnen,” vult Bert Onderweegs (Reclame en Signcenter Calumma) aan. ,,Iets organiseren in deze lastige tijd voelt goed. We kunnen dit geheel volgens de RIVM maatregelen aanbieden.” De kaartverkoop gaat dan ook best snel. Hierbij wordt gewerkt met tijdsloten. Het grootste deel van de wandeling gaat over verharde weg, maar er zijn kleine stukjes in de route die iets moeilijker toegankelijk zijn.

 Meneer Swart

Wie is meneer Swart? ,,Dat kan ik wel uitleggen,” zegt museumdirecteur Germa Greving van museum Het Pakhuis. ,,Voor de tentoonstelling Verborgen Brieven hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de brieven van Eva en Bram Beem. In die brieven schrijven ze over meneer Swart.” Greving blijft geheimzinnig stil. ,,Als je er meer over wil weten, moet je de wandeling doen,” zegt ze lachend. Het is de eerste keer dat het Ermelose museum zo'n theaterwandeling organiseert. ,,We hebben vaker samengewerkt met andere partijen. Maar dit is echt heel bijzonder.” Greving legt uit dat corona ook voor het museum een groot deel van activiteiten heeft stilgelegd en dat er vanuit het positieve is nagedacht over datgene wat er nog wel kan. ,,Maar ik sluit niet uit dat de theaterwandeling een vervolg krijgt, ook als er geen beperkingen meer zijn.” Greving raadt iedereen die dit wil meemaken aan zo snel mogelijk te reserveren. ,,Er is beperkt ruimte vanwege corona! Dus hou sociale media in de gaten en bestel snel je kaarten! Stap in het Spoor van Verzet.” Kaarten kosten 7,50 (inclusief warme chocomel na afloop). Bestel hier de kaarten. Voor meer informatie www.hetpakhuisermelo.nl