Door vandalisme fikse reparatie noodzakelijk

ERMELO – In januari 2016 werd een nieuwe houten speelbrug geplaats over de greppel in het zogenaamde Indianenbos. De brug, gerealiseerd door Jaap de Vries Produkties, wordt intensief gebruikt, maar ook werden er vernielingen aangebracht. Voor de zomer werd de brug door de gemeente afgesloten, vandaag kon de brug, na een flinke restauratie, weer gebruikt worden. 

Voor de zomer kon de veiligheid voor de kinderen niet meer worden gewaarborgd, waardoor de gemeente besloot hekken om de brug te plaatsen, zodat deze voorlopig niet gebruikt kon worden. Er was hout verrot, maar ook veel vernielingen aangericht. ,,De brug wordt veel gebruikt door kinderen, maar ik heb ook al eens crossmotoren en zelfs een quad van de brug moeten halen,´´ vertelt Sjoerd van ´t Hof van de gemeente Ermelo. Het heeft nogal wat tijd gekost voor de reparaties mochten beginnen. ,,Er moesten vergunning worden geregeld, de tekeningen moesten keer op keer gecontroleerd en gekeurd worden, want het moet allemaal wel veilig genoeg zijn,´´ legt Jaap de Vries uit. ,,Het is namelijk een uniek speeltoestel, op maat gemaakt en het is niet standaard.´´ ,,We hebben de vorige houten palen, die van douglashout uit de Veluwse bossen, verwijderd en er nieuwe kastanje houten palen voor teruggeplaatst,´´ vertelt Quiten Hamstra van Jaap de Vries Produkties. ,,De palen zijn onderaan rubber geseald voor een langere levensduur in de grond.´´ De brug is afgelopen jaren diverse malen bijgewerkt. In de zomer van 2017 bleek het touwwerk uitgezet door de warmte, dus die moesten opnieuw gespannen worden.

Vandalisme

Voor zo´n klus is Jaap de Vries Produkties met drie, vier man al gauw een volle week bezig. Melvin de Vries± ,,En dan heb ik het nog niet over de voorbereiding van alles.´´ Maar ook het touwwerk bovenin de palen is vernieuwd. De reparaties aan de hangbrug door vandalisme kost de gemeente toch al gauw tienduizend euro. En net zoals bij de oplevering in 2016 konden ook nu de kinderen niet wachten tot de hekken waren weggehaald en de brug weer ´geopend´ werd. ,,Mooi, net voor de vakantie klaar. Goed geregeld,´´ lacht Quinten Hamstra.