'Ik moet een feestje maken, maar zo voelt het niet'

ERMELO - Vanmorgen hebben de peuters van ouder-kind gym (GV Sparta) afscheid genomen van Bertha Hoeve-Smit. ,,Ik moet er een feestje van maken, maar het voelt heel dubbel,” aldus de trainster die in september vorig jaar van het bestuur te horen kreeg dat ze te oud was en dat haar lessen door iemand anders zouden worden overgenomen.

Bertha Hoeve werd vanmorgen overstelpt met bloemen, tekeningen en kussen. Nog een keer speelde ze de favoriete spelletjes en deelde ze diploma’s uit aan de twintig peuters. Ook had ze een afscheidscadeautjes voor ieder kind. ,Bertha deed het met zoveel liefde,” zei een oma. Ze kwam met al haar kleinkinderen naar de gymles van Bertha Hoeve. ,,We gaan nog afspreken meldde ze de trainster. ,,Ik weet dat het voorbij is, maar op deze manier weggaan is toch vreemd. Begrijpen doe ik het nog steeds niet.” De dochter van Bertha: ,,Ze houdt zich groot, maar deze beslissing doet nog steeds pijn. Natuurlijk komt er wel wat anders. Maar dit was voor haar heel belangrijk.” Het is een gedwongen afscheid en dat is nooit leuk. Na bijna 28 jaar komt er een einde aan de relatie die Hoeve met Sparta Ermelo heeft. Ze kreeg een half jaar respijt nadat ouders van deze peutergym eind vorig jaar verhaal gingen halen. Meer zat er niet in.

Groot hart

Klein van stuk, maar met een groot hart knuffelde Hoeve de kinderen en legde ze uit dat ze na de vakantie niet meer terugkwam. De meeste peuters genoten van de limonade en de koekjes, hen ontging het definitieve karakter van dit afscheid. Voor de meeste ouders was dit vanmorgen anders. ,,We hadden het graag anders gezien,” aldus twee ontroerde moeders. ,,Dit gun je haar gewoon niet.” Een meisje gaf haar trainster nog een kleurrijke kaart en een ander nam afscheid met een enorme hug. Met zijn allen ruimden ze alle sportattributen netjes op. Voorbij. ,,Nee hoor,” besloot Hoeve trots. ,,Mijn kleindochter sport bij Sparta en ik kom gewoon naar wedstrijden kijken.” De trainster, die inmiddels 71 is, moet alles nog een plaatsje geven. ,,Gesteund door allemaal lieve mensen,” glimlachte ze, terwijl ze met haar handen vol bloemen de Balverssportzaal verliet.