Tropische temperaturen levert dorstige kelen

 ERMELO - Vrijdag en zaterdag waren de temperaturen tropisch. Goed weer voor een biertje. Dat dachten heel veel bezoekers van het Ermelose bierfeest van Burg Bieren ook. Zo’n 37 brouwers uit het hele land tapten meer dan honderd soorten bier.

,,De sfeer is buitengewoon. We hadden verwacht dat we toch wel last zouden krijgen van het warme weer, maar niets is minder waar,’’ glundert organisator Jan van Wilgenburg. ,,We hebben nu, halverwege de middag al meer mensen binnen. Maar de exacte telling komt natuurlijk pas vanavond.’’ De organisatie heeft dit jaar gezorgd voor nog meer ruimte tussen de stands en meer tafels op de afgesloten Putterweg. ,,Ik heb nog een soort van oversteekplaats gemaakt om van de ene kant naar de andere te komen. Overigens heb je daarop een prachtig uitzicht over het terrein.’’ Vanwege het extreme weer moest de organisatie wel water regelen. Van Wilgenburg: ,,Maar we hebben niet gekozen voor flesjes water, maar voor een aantal watertappunten. Immers, iedereen heeft een eigen glas die ze kunnen vullen. En er wordt flink gebruik van gemaakt, zie ik.’’ Ineens klinkt er een swingende ritme van een Brassband. ,,We hebben deze Brassband, All-in 1 uit Lelystad geboekt om een keer te proberen. Prachtig toch? Je moet immers steeds iets nieuws doen. Dat geldt ook voor de aanwezige brouwers. Elk jaar proberen we nieuwe brouwers uit te nodigen en die zijn dan ook meestal erg tevreden.’’ Volgens Jan van Wilgenburg is de naam bierfeest niet helemaal wat het evenement uitstraalt. ,,Je zou het eigenlijk een bierproeverij moeten noemen, want er wordt helemaal niet flink gedronken, maar meer geproefd.’’ De organisatie heeft zo’n vijftig vrijwilligers en eigen personeel ingezet om alles op rolletjes te laten verlopen. Er zijn dit jaar 5.200 glazen ingekocht. Een heel verschil met de eerste editie in 1995, toen Van Wilgenburg zes brouwers had uitgenodigd.

Groot

Hoewel de brouwers van Grutte Pier Bier uit Leeuwarden de naam van de grote Fries mee hadden, bleken de mannen van HappyFace Beers pas écht de groten. Rob Zwaan is sinds 2004 officieel de langste man van Nederland met een lengte van 2,23 meter. Zijn broer en medebrouwer Ed is 2.14 meter. De brouwerij uit Heemskerk trok dan ook veel bekijks – stonden de mannen nu op een verhoging? – Het was de eerste keer dat Happy Face Beers op het Ermelose bierfeest aanwezig was. En ze genoten. De broers Zwaan zijn hobbybrouwers en hebben beiden nog een fulltime baan ernaast. Rob Zwaan: ,,We brouwen bij andere brouwers, zogenaamde huurbrouwer. We maken per jaar nu zo’n 25.000 tot 30.000 liter.’’ Rob, de langste van de twee, ontwikkelt de recepten en is de eigenlijke brouwer. Zijn broer Ed is de drijvende kracht in de distributie en promotie. Samen zijn ze ware eyecatchers op bierfestivals en muziekfeesten. De topper was hun Scapegoat, die zaterdagmiddag vroeg echter al uitverkocht was. Gelukkig waren er nog andere bieren: Triple, IPA, Stout en Bock. Allemaal goed drinkbare bieren.

Regio

Uit de regio waren ook verschillende brouwerijen uitgenodigd. Zo was Eembier uit Elburg aanwezig met vier heerlijke bieren, maar ook Gebroeders Ducaat uit Zeewolde. De polderbrouwerij had zes bieren meegenomen. De Voortsche Bieren uit Voorthuizen had er twee. Nieuw was Brouwerij de Uddelaer uit Staverden met vijf bieren. De brouwerij is in 2015 in Uddel als hobbybrouwerij van start gegaan en heeft zich al snel daarna als micro-brouwerij een positie weten te verwerven in de lokale markt. Vanaf het voorjaar van 2018 wordt in het Koetshuis van Kasteel Staverden gebrouwen met een geheel nieuwe brouwinstallatie. Uiteraard gaf ook Hert Bier uit Putten weer acte de préséance. Brouwer Louis Loyal uit Amersfoort was voor de derde maal in Ermelo. ,,Geweldig en enorm goed georganiseerd. Alles goed verzorgd en geregeld. Bij binnenkomst werden we aan alle kanten goed geholpen. Een enorm compliment voor de organisatie, hoor.’’ De brouwerij is sinds 2015 een commerciële brouwerij.

Rock and Roll

Ze leek een vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. Ilja Schouten van het Drankenkabinet, liet er zo’n zes whiskey’s proeven. ,,Veel speciaalbierliefhebbers zijn ook liefhebbers van whiskey,’’ vertelde ze. ,,Voor mij is dit een try-out en ik krijg heel veel leuke reacties.’’ De mannen van Brouwerij Bliksem, die achter het Drankenkabinet stonden opgesteld, tapten ‘shocking beer’. ,,Het is een beetje Rock and Roll wat we brouwen,’’ vertelden de brouwers Sebastiaan van Fessem en Merijn Dietvorst uit Breda. De brouwerij is opgericht in 2014, waarvoor de basis werd gelegd na een concert van Iron Maiden in Londen. De muziekstijlen Metal, Punk en Hardcore vormen de rode draad in het brouwproces. De brouwers brouwen nog als hobby, maar aangezien ze nu al zo’n dertigduizend liter bier per jaar maken, zal het niet lang meer duren of ze worden profs. ,,We gaan dit jaar eerst in Breda een Proeflokaal openen en dan maar zien hoe het gaat.’’ Hun topper is Black Sabbath, een quadrupel waarmee de brouwers dit jaar een gouden medaille binnensleepten.