Wolven in de kunst

ERMELO – ‘Kom naar het museum en maak het met kunstenaars.’ Met dat idee heeft museumdirecteur Germa Greving contact gezocht met het Ermelose kunstcollectief StEK. In de voorjaarsvakantie kunnen mensen in het museum aan de slag met verf en klei.

Een aantal Ermelose kunstenaars exposeren momenteel in museum Het Pakhuis. De werken sluiten aan bij de expositie WOLF. ,,Veel mensen zijn geïntrigeerd door de nieuwkomer op de Veluwe,” vertelt Greving. ,,We kennen de wolf vooral uit films en verhalen. De kans dat je een wolf nu eenvoudig kunt vastleggen in de Ermelose natuur is nog klein, maar wie een bezoek brengt aan het museum komt oog in oog te staan met een viertal wolven.”

Symbool

Van oudsher worden dieren in de kunst weergegeven, denk maar aan de prehistorische grottekeningen. Dieren vormen een belangrijk onderdeel in het leven van de mens, als huisdier, als voedingsbron, maar ook als symbool voor rijkdom. In de kunst vormen dieren ook vaak een symbolische betekenis. Zo is de uil in het oude Griekenland symbool voor wijsheid en staat de hond voor trouw of waakzaamheid. En de wolf? Dit roofdier is vooral synoniem voor het boze; voor degene die de kudde verstoort en voor vraatzucht. Maar in de Grieks-romeinse cultuur bewaarde men vooral goede herinneringen aan de wolf. Het was immers een wolf die Romus en Remulus, de stichters van stad Rome, in leven hield en opvoedde.
Ermelose kunstenaars nemen bezoekers mee om samen te kijken naar kunstwerken en gaan vervolgens aan de slag met verschillen materialen. Natuurlijk is er ook tijd om de tentoonstelling te bezoeken. Daar is ook de rol van de wolf in de geschiedenis te vinden en maken kinderen kennis met sprookjeswolven.

StEK

Op zaterdag 23 februari kan je schilderen met de Ermelose kunstenaars van StEK tussen 14.00-16.00. Men leert eerst goed te kijken naar de kunst in Het Pakhuis en daarna gaat de penseel op papier. Zie jij de wolf als een fascinerende nieuwe buur of als een gevaarlijk roofdier? 
Op woensdagmiddag 27 februari vanaf 14.00 kunnen jong en oud onder begeleiding van StEK aan de slag met klei en brooddeeg. Er staan prachtige beelden van wolven in het museum.Wie liever speurt naar wolvensporen, kan zijn hart ophalen met de tamponneerworkshop. Geschikt voor alle leeftijden. Kijk voor het volledige voorjaarsprogramma op http://www.hetpakhuisermelo.nl/programma