1500 'nieuwe' grafheuvels

ERMELO - Wie vorig jaar de tentoonstelling 'Graven naar Goodies' in Museum Het Pakhuis heeft bezocht weet: De Veluwe is bezaaid met prehistorische grafheuvels die bijzondere vondsten en informatie bevatten. Met de start van het project 'Erfgoed Gezocht' kan iedereen die geïnteresseerd is zelf online meespeuren naar grafheuvels en andere archeologische sporen in het landschap. 'Een beetje verslavend' noemen de vrijwilligers het.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan men mee het veld in. Archeologen nemen je in 'Expeditie Veluwe' mee naar de Ermelosche heide in het grootse onderzoek naar het leven van onze prehistorische voorouders. Op de Veluwe liggen duizenden grafheuvels, maar de lijn van grafheuvels strekt ver over onze landsgrenzen. Net als hunebedden, maar bijvoorbeeld ook piramides, zijn grafheuvels een bron van informatie. Vondsten als sieraden en aardewerk, maar ook de heuvels zelf vertellen ons over het leven in de prehistorie. Hoe meer we erover te weten komen, hoe interessanter het wordt. Daarom en vanwege de omvang van het onderzoek, is hulp erg welkom. Met nieuwe technieken en hulp van honderden vrijwilligers worden zo'n 22.000 hoogtekaarten nauwkeurig bekeken. Zo zijn er in korte tijd zo'n 1500 'nieuwe' grafheuvels ontdekt.

Nationale Archeologiedagen

Elk jaar vinden in oktober de Nationale Archeologiedagen plaats. 'Erfgoed Gezocht' is zo'n baanbrekend onderzoek dat dit voor Museum Het Pakhuis hét thema is van de Nationale Archeologiedagen 2019. In samenwerking met Erfgoed Gelderland, initiatiefnemer van 'Erfgoed Gezocht' is 'Expeditie Veluwe' samengesteld, dat plaatsvindt op zaterdag 12 oktober: Een lezing in Museum Het Pakhuis met daarna een exclusief archeologisch bezoek aan grafheuvels op de Ermelosche heide. Er is beperkt plaats, dus schrijf je snel in via de link op www.hetpakhuisermelo.nl/programma