Behendigheidsparcours voor honden

ERMELO - Zaterdag 5 oktober organiseert de kynologenclub Noord-West Veluwe op haar eigen terrein in Ermelo weer een landelijke behendigheidswedstrijd. Op het trainingsveld aan het Roodeschuurderwegje 64 in Ermelo verzamelen zich die zaterdag in de vroege ochtend vanuit het hele land sportieve mensen met ruim 190 razendsnelle, sportieve honden. In alle soorten en maten en uit het hele land. Iedereen is van harte welkom hen te komen aanmoedigen; de wedstrijd begint rond 9 uur en eindigt rond 17.00 uur.

Zowel vergevorderden als debutanten zullen aan de start verschijnen. De debutantenwedstrijd is bedoeld voor beginnende mens-hondcombinaties. De honden beheersen al wel alle behendigheidstoestellen, maar missen nog wedstrijdervaring. De open klasse is voor combinaties die al behoorlijk wat wedstrijden gelopen hebben en soms op hoog niveau presteren. Zij doen mee voor de eer, voor het wedstrijdritme of om nog eens extra te trainen. En voor wedstrijdlopers in de eerste graad vallen er punten te halen als zij het parcours foutloos weten te lopen.

Positief trainen

Op aanwijzingen van de eigenaar nemen de deelnemende wedstrijdhonden op 5 oktober allerlei hindernissen. Hoogtesprongen, de A-schutting, slalompaaltjes of een wipwap; ze draaien hun poot er niet voor om. Snelheid en nauwkeurigheid gaan hand-in-hand. Voor de toeschouwer ziet behendigheid er absoluut spectaculair uit. Met ogenschijnlijk gemak neemt de hond de hindernissen terwijl zijn mens z’n best doet om de hond bij te houden. Behendigheid is slechts één van de vele cursussen die de kynologenclub Noord-West Veluwe in haar pakket heeft. Wekelijks komen vele honden het veld aan het Roodeschuurderwegje in Ermelo enthousiast oplopen. Je treft er pups van rond de 8 weken die zich voorbereiden op een prettig en braaf hondenleven: in puppygymklasjes of in de puppycursus bijvoorbeeld. Maar ook honden van een jaar of 12 die nog maar al te graag gehoorzaamheidsoefeningetjes met hun mens uitvoeren. De instructeurs die hen begeleiden zijn allemaal gediplomeerd en vaak zelfs gespecialiseerd in het oplossen van probleemgedrag. Rode draad door iedere cursus heen is ‘positief trainen’. Dit betekent: maak het gedrag dat je graag van je hond wilt zien zó aantrekkelijk, dat de hond daar uit zichzelf voor kiest. En breng je hond in zoveel mogelijk situaties waarin je hem kunt belonen. Een hond die via positieve ervaringen weet wat hij mag, komt minder snel in de verleiding om te gaan ontdekken wat hij niet mag. In alle cursussen wordt gebruik gemaakt van de clicker, een hulpmiddel waarmee de eigenaar zijn hond op precies het juiste moment duidelijk kan maken dat hij het gewenste gedrag vertoont.