Band is volwassener en professioneler geworden

ERMELO - Het Kanonvuur zal weer gaan bulderen door de regio. De coverband Cannon Fire is bezig met een soort van come back, al spreekt Jeffrey Foppen liever over een volwassener geworden band: Cannon Fire 2.0 zo je wilt.

De band bestaat dit jaar formeel vijf jaar, maar is in tussentijd wel vernieuwd. Ze begonnen in 2015 met z’n drieën, maar bassist Huub van der Mijnsbrugge is ondertussen opgevolgd door Erwin Clifford en als zanger is André Valkeman toegetreden. Gitarist Kees Coenen en drummer Jeffrey Foppen bleven. ,,Wat je veel ziet bij bands is dat er een moment komt dat er wat wrijving ontstaat of dat een van de bandleden andere keuzes maakt, waardoor het niet meer gaat zoals je in het begin had bedacht,’’ vertelt Foppen. En dat hoeft dan op zich natuurlijk niet verkeerd te zijn. ,,We zijn nu een jaar of anderhalf bezig in deze nieuwe samenstelling en krijgen reacties dat we nu beter spelen, rustiger ook. Er is meer volwassenheid in de band gekomen.’’ Door deze verandering komen de individuele muzikanten ook beter tot hun recht. ,,Het mooie is dat we nu van elkaar kritiek kunnen accepteren en er vervolgens ook wat mee doen. De lat ligt nu dan ook hoger dan in de beginjaren,’’ vertelt de drummer. De afgelopen periode is gebruikt om te finetunen, professioneler te worden en het repertoire uit te breiden. Én om samen de puntjes op de i te zetten.

Nieuw

Bassist Erwin Clifford (42) is de ‘nieuwste’ aanwinst, maar loopt het langs mee in de muziekwereld. ,,Ik ben in principe vrij laat met de basgitaar begonnen, ik was 25 of 26 jaar toen ik met lessen begon. Na een jaar of drie speelde ik in de band Roots, deze viel toen uit elkaar en ging ik verder in verschillende andere bandjes. Als laatste speelde ik in M.O.R. uit Maarsen. Via muzikantenbank kwam ik bij Cannon Fire.’’ Dat Clifford wat langer meeloopt, maakt hem niet persé beter, maar het is soms wel handig om zijn ervaring in te zetten. Jeffrey Foppen: ,,We zijn een avond bij elkaar gaan zitten om te bespreken hoe we verder willen. Ook om te horen hoe een ieder er in stond, want als je zeilen bij wilt zetten, moet je dat ook mét elkaar doen. En het resultaat is goed. De reacties zijn nu positiever, we waren eerder wat rauw en spelen nu een stuk rustiger. Dat komt ook wel door Erwin. Er zijn twee dragers in de band; de basgitarist en de drummer. Die zijn de basis. En daarnaast krijgt Kees Coenen ook meer de vrije hand.’’ ,,Maar Jeffrey is heel gedreven, hij heeft gitaar leren spelen en is ook wel een soort van trekker voor de band,’’ vult Clifford aan.

Rockmuziek

De afgelopen anderhalf jaar is Cannon Fire ook bezig geweest om het repertoire wat meer uit te breiden. Maar, nog steeds spelen de mannen rock, pop en blues uit de jaren zestig en zeventig. Foppen: ,,Met soms een beetje country, zoals Johnny Cash. We kunnen nu wel drie uur spelen op een avond. We hebben zo’n veertig tot vijfenveertig nummers in ons repertoire.’’ De mannen gaan dit jaar op verschillende evenementen spelen, maar proberen nu ook de wat grotere evenementen mee te pakken. Foppen: ,,We hebben ons aangemeld voor de verschillende Lepeltje-Lepeltjes in de regio, maar gaan ook twee keer optreden in Deventer en Amersfoort, maar ook op de braderieën in Ermelo.’’ De afgelopen jaren trad de band zo’n tien keer per jaar op, maar nu willen de mannen naar ongeveer twintig optredens in het jaar. In 2016 stond de band op ErmeloDraait Door, en ook dit jaar speelt de band op dit Ermelose evenement wat op 13 juni zal plaatsvinden bij De Volksmond. Informatie over Cannon Fire is te vinden op hun facebookpagina, een website is in de maak.