'Er is voldoende parkeergelegenheid' 

ERMELO - ,,De longen van ons dorp worden geamputeerd,” zegt raadslid Ronald van Veen van de ChristenUnie Ermelo. Hij zegt ’NEE’ tegen de bouw van een parkeergarage. ,,Er is voldoende parkeergelegenheid.”

Van Veen ziet vooral tegenstrijdigheden. ,,In het vastgestelde bestemmingsplan (15 juni 2017) staat dat parkeren op maaiveldniveau zou passen. En nu moeten we zelfs een gebouwde parkeervoorziening realiseren?” De realisatie van de Action, Aldi en Plus op de Markt gaat gepaard met een verplichting om 360 parkeerplaatsen aan te leggen. Een demontabele parkeergarage aan de Chevallierlaan moet volgens wethouder Laurens Klappe de oplossing bieden. ,,Hiervoor moeten 64 bomen en een houtwal sneuvelen,” aldus Van Veen. ,,Nou is er een opdracht om bomen te sparen vanwege klimaatadaptatie en kappen we aan de andere kant van de Chevallierlaan een grote hoeveelheid bomen.”

Vanuit inhoud

De afgelopen week heeft het CU raadslid veelvuldig contact gehad met zijn CDA-collega Erik van der Weide. ,,Samen willen we vanuit de inhoud oppositie voeren,” legt Van Veen uit. Beide mannen hebben veel vragen over dit onderwerp gesteld. Volgens hen zijn er andere oplossingen. ,,We hebben het gevoel dat we niet alle antwoorden krijgen. Dat voelt niet goed. Hoe lastig het antwoord ook is, zeg het ons.” Van Veen ketent zich nog niet vast aan een boom, maar hij gaat wel in verzet. Met een filmpje roept hij op om de plannen voor een parkeergarage van tafel te vegen.

Volksvertegenwoordiger 

Projectmanager Tanne van Nispen van de gemeente Ermelo heeft nauwelijks oog voor het sentiment van de bevolking. ,,Met deze opmerkingen holt hij mijn rol als volksvertegenwoordiger uit,” zegt Van Veen. ,,We moeten de bomen in dit gebied sparen.” Als raadslid heeft hij al veel vergaderingen meegemaakt waar het ging over parkeren.,,Uit alle onderzoeken is gebleken dat we helemaal geen parkeerprobleem hebben in het centrum. Zeker niet als ambtenaren gewoon bij het Kerkelijk Centrum gaan parkeren.” De gemeente laat echter weten dat medewerkers bij meerdere gelegenheden gevraagd zijn hun auto’s zo veel als mogelijk op de terreinen voor langparkeren neer te zetten. Hieraan wordt weinig gevolg gegeven. ,,De oplossing is om ook de parkeerplaats aan de Chevallierlaan blauwe zone te maken.” De plannen voor een parkeergarage in welke variant dan ook, zullen in elk geval niet worden gesteund door Van Veen. ,,Die plannen moeten in de prullenbak.” Op woensdag 25 november wordt er opnieuw over vergaderd.