Zware opgave om juiste locatie te vinden

ERMELO - Maatwerkwoningen aan de Zandkampweg lijken van de baan. ,,Het ligt niet voor de hand,” zegt wethouder Hans de Haan. Er liggen inmiddels andere plannen voor dit gebied. In de zomer van 2018, vlak na het aantreden van dit college, kwam het plan naar buiten dat men maatwerkwoningen wilde realiseren in dit gebied. Dat stuitte bij omwonenden op veel bezwaren. Daarna werd er een onderzoek gedaan naar kansrijke locaties in Ermelo waar twee maatwerkwoningen konden worden gerealiseerd. Toch is er tot op heden geen passende oplossing.

Het uitgangspunt was dat in de regio Noord-Veluwe voor 1 januari 2019 veertien maatwerkwoningen zouden worden gerealiseerd, maar dat lukte in geen enkele gemeente. Vorig jaar besloot de gemeente Ermelo maatwerkwoningen te realiseren op het terrein langs de Watervalweg bij de spoorwegovergang, naast de bomenkwekerij. Maar ook dit zorgde voor protest. ,,Dat is logisch,” vindt De Haan. Inmiddels onderzoekt hij of er samen met de gemeente Harderwijk gezocht kan worden naar een oplossing. ,,Waarbij wij dan natuurlijk ook een deel van de financiering voor onze rekening nemen.” De Haan heeft vertrouwen in deze mogelijkheid. Harderwijk is inmiddels al wat verder met concrete plannen om maatwerkwoningen te realiseren. Overigens ook niet zonder bezwaren van omwonenden. De kans dat de maatwerkwoningen nog tijdens deze raadsperiode gerealiseerd gaan worden is nihil.

Definitief een streep

Het is een de meeste plaatsen een zware opgave om een juiste locatie te vinden. De gemeente Lelystad zocht tien jaar naar een plek voor maatwerkwoningen, maar zette er vorige maand definitief een streep door. Men kon eenvoudigweg geen geschikte plek vinden. In Nijmegen zet men door. Daar zullen eind dit jaar de eerste bewoners hun ‘skaeva huse’ betrekken. Daar creëert de gemeente een woonplek in een weideveld tussen de Nijmeegse woonwijk Weezenhof en de snelweg.