'Sommigen zijn bang of boos, maar bereidheid voert boventoon'

ERMELO – Zo’n tweehonderd mensen bezochten donderdagavond de inloopavond over de noodopvang asielzoekers in het gemeentehuis. De reacties van inwoners over de komst van maximaal driehonderd asielzoekers waren heel divers. De angst voor overlast, diefstal en zelfs misdrijven is groot. Tegelijkertijd waren er ook een aantal mensen die mee wilden denken om de tijdelijke bewoners een invulling van de dag te geven. ,,Als ze bezig zijn, hebben ze geen tijd om narigheid uit te halen,” reageerde een Ermelose ondernemer, die liever zijn naam niet gepubliceerd wil hebben.

Het lastige is dat vluchtelingen pas aan het werk mogen als ze een BSN-nummer hebben. Tot die tijd mogen ze wel vrijwilligerswerk doen. Het Centraal Oorgaan opvang Asielzoekers (COA) legde uit hoe de regelgeving op dat gebied was. Bezoekers werden bij de entree begroet door burgemeester Dorine Burmanje. Ze is blij met de grote belangstelling. ,,Sommige burgers zijn bang of boos, maar de bereidheid om ook in Ermelo noodopvang te bieden voert de boventoon. Dat mogen we koesteren,” aldus de burgemeester. Een aantal omwonenden toonden donderdagavond begrip voor de opvang, maar men maakte zich enorm zorgen over de gekozen locatie. Rustig de hond op die plek uitlaten is er dan niet meer bij, volgens hen.

Faliekant tegen

Sommige mensen zijn faliekant tegen de opvang van asielzoekers. Tussen die asielzoekers zitten naar hun mening te veel gelukszoekers. ,,Daar moet wat aan gedaan worden! Mensen die hier geen recht op asiel krijgen, maar wel de opvang vullen en de procedures onnodig lang maken.” Eén ondernemer refereert aan de ervaring met de alleenstaande minderjarige asielzoekers die in 2016 hun intrek namen in De Hooge Riet. ,,Het aantal winkeldiefstallen was enorm en het zorgde voor tal van onveilige situaties in het dorp.” Hij is teleurgesteld dat de gemeente opnieuw zo’n grote groep vluchtelingen wil opvangen.
Toch is er ook een aantal mensen die er meer voor open staan en zelfs een rol wil vervullen in de noodopvang. ,,Laat uw naam dan achter op dit kaartje,” vroeg gemeentesecretaris Aldrik Westrate. Het COA, Vluchtelingenwerk en Welzijn Ermelo zullen een rol krijgen waar het gaat om invulling van de dagen. Er is volgens de gemeente veel aandacht voor de veiligheid en het welzijn van de vluchtelingen én die van de omgeving. Naar verwachting zullen de eerste vluchtelingen in het eerste kwartaal 2023 worden opgevangen.