'Ik hoop dat we de periode van onrust snel achter ons kunnen laten' 

ERMELO - Hans van Daalen was niet specifiek op zoek naar een burgemeesterspost, maar één vacature sprak hem enorm aan; burgemeester van de gemeente Ermelo. De reden was dat hij zichzelf herkende in de profielschets. Daarnaast houdt hij van de mooie omgeving en ligt er al een stukje persoonlijke geschiedenis in dit dorp. Van Daalen ziet zichzelf al toeren op zijn motor over de Veluwe. ,,Dat heb ik overigens ook al gedaan!” zegt hij.

De kersverse burgemeester realiseert zich dat er genoeg te doen is in Ermelo. ,,Ermelo heeft een roerige tijd achter de rug. Dorine Burmanje heeft de gemeente als interim-burgemeester geholpen naar een nieuwe fase. Het is nu tijd om vooruit te kijken. Ik hoop echt dat we de periode van onrust snel achter ons kunnen laten.” Tegelijkertijd realiseert Van Daalen zich dat het soms ook tijd nodig heeft. Hij weet dat er in een aantal dossiers nog stappen gemaakt moeten worden. ,,Het gaat het afwegen van verschillende belangen. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken.”

Groot netwerk

Hans van Daalen heeft veel ervaring in het openbaar bestuur. Twaalf jaar was hij wethouder met portefeuilles openbare ruimte, duurzaamheid, sport en verkeer. ,,Ik breng dan ook een groot netwerk mee,” aldus de burgemeester. ,,Ik realiseer me dat ik in mijn nieuwe rol vooral een procesbegeleider ben en iets minder op de dossiers zit.” De ambtsketen is overigens niet nieuw voor hem. Als loco-burgemeester mocht hij deze al een aantal malen dragen. Hij weet dan ook wat er op hem af komt in de samenwerken met de gemeenteraad, het college, met de ambtelijke organisatie, de pers en de inwoners. Hij hoopt iedereen dan ook snel te ontmoeten. ,,Ik wil graag een benaderbare burgemeester zijn. In de gemeente zijn heel veel zaken goed geregeld. Maar mocht ik ergens kunnen helpen, klop dan bij me aan.”

Toekomstvisie 

Van Daalen is als burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en is opperbevelhebber bij crises en rampen. Ook heeft hij een aantal taken op andere specifieke gebieden (portefeuilles), zoals communicatie en personeel en organisatie. Naast lintjes knippen heeft de burgemeester nog een aantal uitdagingen. Zo mag hij zich buigen over de noodopvang van asielzoekers en huisvesting van vluchtelingen uit de Oekraïne. Ook is hij aanspreekpunt als aandeelhouder en eigenaar van het Sport- en Cultuurbedrijf Interactie BV.. ,,En mocht het nodig zijn dan weet ik ook de weg naar Den Haag,” stelt hij. Hiermee doelt hij op de geldstromen vanuit het Rijk. ,,Landelijk geeft de overheid maar houvast voor vier jaar. Dat is onvoldoende om een toekomstvisie uit te stippelen.”

Brede interesse

Met enige verwondering heeft de nieuwe burgemeester de evenementenkalender van Ermelo bekeken. ,,Er wordt hier heel veel georganiseerd. Ik ga zeker binnenkort een kijkje nemen op de ijsbaan. Ook ben ik al uitgenodigd voor een snertrit op de motor. Ik kijk met belangstelling uit naar alles wat er op de agenda staat.” Van Daalen heeft dan ook een brede interesse in muziek, geschiedenis en hij houdt van de natuur. ,,Graag ga ik er op uit! Op de motor of lekker wandelen, je kunt me dan ook zeker tegenkomen in het bos.”