Grote activiteiten kunnen niet zonder MaS-leerlingen

ERMELO - Het Regeerakkoord 'Bruggen slaan' kondigde al aan dat de wettelijk verplichte maatschappelijke stage (MaS) in het voortgezet onderwijs wordt afgeschaft. De extra financiële middelen die scholen nu nog krijgen voor de maatschappelijke stage, worden stopgezet. ,,Bezuinigingen wegen kennelijk toch zwaarder dan de 'participatiemaatschappij', de ambitie van dit kabinet," stelt Hanneke Jonker - Starre, stagemakelaar bij Stichting Pinel.

De MaS was pas sinds het schooljaar 2011-2012 een verplicht onderdeel van het onderwijs op middelbare scholen. Veel scholen, waaronder Christelijk college Groevenbeek, hebben hier actief een plan op gemaakt en willen ook in de toekomst graag doorgaan met de MaS. ,,Zelf werk ik al tien jaar samen met Roelie Bakker, stagecoördinator op Groevenbeek." De twee startten in 2003 met het project 'You can be a hero'. Daarna werd het groter opgezet wat bijvoorbeeld ook resulteerde in de website Mas4you. De gezamenlijke gemeenten op de Noord Veluwe kwamen tot een samenwerkingsconvenant en trokken de landelijke pilot naar zich toe. ,,Gelukkig hebben we nog steeds de stuurgroep die zich hard maakt om op dezelfde voet verder te gaan," vertelt de stagemakelaar. ,,Vrijwilligerswerk staat in deze regio hoog in het vaandel." Het terugdraaien van deze wet is volgens haar absoluut onwenselijk. Een aantal grote activiteiten, zoals Het Pakjeshuis, Fête de la Musique en Jouw Dag, kunnen zonder de MaS- leerlingen wellicht niet eens doorgaan. ,,We hebben het over zo'n 1500 stages per jaar in Ermelo."

Positieve effecten

Evaluatierapporten tonen aan dat MaS bijdraagt aan de vorming van leerlingen. Leerkrachten zien duidelijk positieve effecten voor wat betreft de sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Andere veel genoemde leereffecten zijn respect, zelfvertrouwen, bewustwording van de omgeving en waardering voor vrijwilligerswerk. ,,De jongeren krijgen zo een kijkje in de keuken wat ze zelf ook als zeer positief ervaren," vertelt Jonker - Starre. ,,We hebben vier jaar veel geld geïnvesteerd om het fundament neer te zetten, maar nu het eenmaal staat, kost het niet zoveel geld." De medewerker van Pinel vindt deze bezuinigingskeus tegenstrijdig. ,,Naast vrijwilligersuren biedt MaS ook nieuwe inzichten. Het zijn vrijwilligers van de toekomst." De Vaste Kamercommissie OCW kreeg deze week de petitie Jong geleerd is oud gedaan overhandigd. Ondertekenaars van de petitie onderschrijven het belang dat als jongeren vroeg kennismaken met het werk als vrijwilliger, ze dit ook later in hun leven sneller oppakken. Met het afschaffen van de MaS kiest de regering ervoor om één van de bronnen van de participatiesamenleving te laten opdrogen. ,,Wie dit wil voorkomen, ondertekent de petitie," motiveert Jonker – Starre. http://iturl.nl/snxMU