Klanttevredenheidsonderzoek Ermelo Zuid

ERMELO - Woningcorporatie UWOON blijkt vooral tevreden huurders te hebben. Dat komt uit een onderzoek wat UWOON heeft gehouden onder de huurders van de woningen in Ermelo Zuid. Ermelo van Nu berichtte op 7 december dat er nogal wat ontevredenheid heerste onder die huurders waarbij vooral de zwarte piet bij UWOON werd gelegd. Nu blijkt dit allemaal nogal mee te vallen en is men vooral tevreden over de werkzaamheden.

,,Dit klanttevredenheidsonderzoek is niet gehouden omdat er enkele bewoners ontevreden zijn. Het planmatig onderhoudsproject in Ermelo Zuid is een ketensamenwerkingsproject. Bij dergelijke projecten is een klanttevredenheidsonderzoek standaard, omdat een belangrijk doel van ketensamenwerking het vergroten van de bewonerstevredenheid is.'' geeft Ruud Cuntz, vestigingsmanager a.i. UWOON aan. ,,Na elke fase wordt opnieuw een vragenlijst naar bewoners gestuurd. Voor fase 2 komen nu de eerste enquêtes binnen.'' De tweede en derde fase staan in het teken van het energiezuiniger maken van de woning. De woningen gaan van energielabel E naar label A. UWOON begrijpt dat planmatig onderhoud ingrijpend kan zijn voor bewoners. Daarom voert UWOON dat ook in fasen uit. ,,De werkzaamheden zijn noodzakelijk en het is de enige manier om de woningen toekomstbestendig en energiezuiniger te maken. Door de energiemaatregelen vermindert het energieverbruik, waardoor de energielasten een stuk lager uitvallen. Het wooncomfort verbetert daarmee, zonder extra huurverhoging.''

Uitslag van de enquête

Cuntz: ,,Bijna alle 114 enquêtes over fase 1 van het project in Ermelo Zuid zijn geretourneerd. Daar doen we ook ons best voor. Wat niet terug komt, daar gaan we achteraan.'' In het onderzoek worden verschillende onderdelen getoetst. Zo wordt er gevraagd naar het verloop van de werkzaamheden, zoals de informatie voorafgaand aan het project door UWOON en de aannemer, de informatievoorziening vanuit de showroom, contact met medewerkers op de bouwplaats (toegankelijkheid, bereikbaarheid, vriendelijkheid), de netheid van werken (afdekken van meubilair en opruimen achteraf), is de afspraak m.b.t. planning nagekomen en of bewoners UWOON adviseren om in een volgend project weer met deze aannemers samen te werken. ,,Daarnaast wordt er gevraagd naar de beoordeling van het eindresultaat. Wat vindt men van de technische uitvoering, maar ook: hoe oogt het resultaat en vindt men het mooi geworden? Wat opvalt in de teruggekoppelde reacties is dat men zeer blij is met het wooncomfort en het toegenomen woongenot. Ook de netheid van werken en de communicatie wordt als positief benoemd. 'Daarnaast ziet het er ook nog eens prachtig uit', aldus het merendeel van de bewoners. Daarom geven bewoners een gemiddeld cijfer van een 7,8 over het verloop van de werkzaamheden. Voor het eindresultaat van het project geeft men een 8,2.'' aldus de vestigingsmanager a.i.

In gesprek blijven

Het merendeel van de bewoners kan zich vinden in de plannen en de uitvoering daarvan. Dit blijkt ook wel uit de onderzoeksresultaten. Echter, UWOON begrijpt dat planmatig onderhoud ingrijpend kan zijn voor bewoners. Cuntz: ,,Daarom blijven we in gesprek met alle bewoners. Onze aandacht blijft, zoals altijd, uitgaan naar het juist en volledig informeren van onze bewoners. Met de paar bewoners die moeite hebben met de plannen of de uitvoering daarvan zijn we in gesprek. en bezoeken we de bewoners persoonlijk.'' UWOON informeert haar bewoners ook door middel van nieuwsbrieven en is er daarnaast een proefwoning ingericht. Daar kan men terecht om te kijken hoe het allemaal uiteindelijk wordt. Iedere woensdagmiddag is er spreekuur in de modelwoning. Naast het wekelijks spreekuur wordt er om de week vergaderd met alle betrokken partijen en de bewonerscommissie. Tijdens dit overleg worden alle zaken besproken die betrekking hebben op de uitvoering van de werkzaamheden.